La moda d'anar al bosc a 'caçar' el tió de Nadal posa en alerta als agents rurals

Protecció Civil ha publicat una sèrie de recomanacions per a anar a buscar el millor tronc nadalenc amb seguretat i respecte a la naturalesa

Nens amb el tió

Nens amb el tió / EL PERIÓDICO

Germán González

De totes les espècies que habiten els boscos, només el tió de Nadal apareix per aquestes dates. És quan la majoria de caçadors, nens acompanyats pels seus pares, recorren zones forestals catalanes per a triar el millor tronc nadalenc que els acompanyarà durant les festes. Aquest costum d'anar al bosc a buscar el tió, no sols té la seva part lúdica, sinó que pot ser una bona manera de transmetre a les generacions més joves un respecte per la naturalesa.

Davant aquesta situació i per a prevenir riscos, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat i el cos dels Agents Rurals han publicat diverses recomanacions per a anar a buscar el tió de Nadal amb seguretat i respecte a la naturalesa. La més important és que els adults es facin càrrec dels més petits a més de preparar-se bé i informar-se de la previsió meteorològica.

A més, es recorda que no s'han d'agafar espècies protegides, no s'ha de trencar cap element vegetal ni perseguir animals i no deixar escombraries. Protecció Civil i Agents Rurals assenyalen que dins els espais naturals protegits de Catalunya no està permès en cap cas recol·lectar cap espècie de flora.

Prohibit agafar molsa

Més enllà del tió de Nadal, indiquen que existeixen prohibicions i restriccions en arbres, arbustos i plantes utilitzades en la decoració nadalenca, com l'avet, el grèvol o la murta morisca, per la qual cosa es recomana adquirir-les en botigues, mercats o fires. A Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres, com l'avet, del medi natural amb fi decorativa.

El boix grèvol (Ilex aquifolium) és una espècie protegida i la seva recol·lecció està totalment prohibida. Aquesta espècie serveix de refugi a molts animals i els seus fruits vermells són tòxics per als humans, però són una important font d'aliment per als ocells a l'hivern. La murta morisca (Ruscus aculeatus) no té regulació, però es recomana no recol·lectar-ho mentre que la molsa té una funció molt important com a refugi per a invertebrats, evita l'erosió del terreny i té una gran capacitat per a absorbir aigua i mantenir la humitat.

Per això, des de la Generalitat s'insta alternatives sostenibles per a decorar el pessebre com a plantes i materials reciclats: escorça, cartó, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d'un any per a un altre. Es pot recol·lectar molsa en quantitats molt petites i exclusivament per a ús particular, i sempre que ens informem per no incomplir la normativa d'aquest lloc.

Durant aquestes dates, els Agents Rurals vigilaran zones forestals per a evitar infraccions en la recol·lecció de plantes i arbres i faran inspeccions en botigues, mercats i fires per a conèixer l'origen dels productes naturals comercialitzats. En cas de detectar una infracció imposaran denúncia i requisaran el material sostret del mitjà.

Consells de seguretat en la llar

A més, des de Protecció Civil també s'ofereixen consells de seguretat per a decorar els habitatges per a Nadal com vigilar les instal·lacions elèctriques i els sistemes de calefacció. Així, s'insta a no sobrecarregar les regletes d'endolls, utilitzar bombetes d'ús exterior en les llums de balcons o terrasses, apagar llums i espelmes en anar-se a dormir o sortir de casa, no col·locar cap arbre prop de radiadors, estufes o xemeneies, o allunyar espelmes de cortines, sofàs, roba i altres elements inflamables.

També es recomana avançar les compres nadalenques per a evitar aglomeracions; si vas acompanyat o en grup, acordar un punt de referència on tornar a reunir-se en cas de separació i en cas d'incident no corris, no empenyis i no intentis tornar enrere.