Aquestes són les 10 paraules que opten a ser el neologisme català del 2023

Els mots guanyadors de les edicions anteriors van ser 'birra' (2022), 'negacionisme' (2021) i 'coronavirus (2020)

Paraules del diccionari

Paraules del diccionari / arxiu

EFE

La Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra han anunciat avui l'inici de la desena campanya perquè la ciutadania voti el neologisme català de l'any, entre els quals figuren paraules noves com 'bot', 'ecoansietat', 'gazià -ana', 'grassofòbia', 'hipersexualització', 'nit tropical', 'refugi climàtic', 'sexoafectiu-iva', 'superilla' i 'viralitzar'.

La votació -oberta fins al 20 de desembre i que conclourà el dia 21 amb la publicació del resultat- està dividida, per primera vegada, en dues llistes diferents: una dedicada a la paraula nova -on es pot triar entre termes d'ús social recent- i una altra a la paraula corrent -que inclou paraules que es fan servir des de fa temps però que no consten al diccionari normatiu-.

Les paraules noves són 'bot', 'ecoansietat', 'gazià -ana', 'grassofòbia', 'hipersexualització', 'nit tropical', 'refugi climàtic', 'sexoafectiu-iva', 'superilla' i 'viralitzar'; i les corrents, 'bici', 'brutal', 'friqui', 'gorra', 'guai', 'plataforma', 'porno', 'quiròfan', 'tiet' i 'xarxa social'.

L'IEC tindrà el compromís d'estudiar amb atenció especial les dues paraules guanyadores per valorar la seva incorporació al diccionari normatiu. Una altra novetat d'aquest any és el concurs de mems lingüístics, en què es podrà participar a través d'Instagram, Tik Tok i X, i que reconeixerà els guanyadors a cada xarxa social amb un primer premi de 500 euros i un segon de 250.

Aquesta edició de la campanya, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, també està convocada pel Centre de Terminologia de la Llengua Catalana i la plataforma digital de contingut en català 3Cat, a través del portal lingüístic ésAdir .

Les paraules guanyadores de les edicions anteriors van ser 'estelada' (2014), 'dron' (2015), 'vegà-ana' (2016), 'cassolada' (2017), 'sororitat' (2018), 'emergència climàtica' i 'animalista' (2019), 'coronavirus' (2020), 'negacionisme' (2021) i 'birra' (2022).

La primera campanya, el 2014, va comptar amb 200 votants i la de l'any passat va arribar als 14.000, cosa que, segons les entitats organitzadores "demostra que [...] atrau l'atenció de la societat i que ja està estabilitzada a les convocatòries actuals", al que afegeix que "els neologismes enriqueixen la llengua i la fan més útil".

Es pot votar a neologisme.cat, i consultar les bases del concurs de mems en aquest enllaç.