Acord d'ERC i PSC per als pressupostos del 2024: 144 milions més a atenció primària, 120 en ajuts per la sequera i cap esment al Hard Rock

Aragonès i Illa signaran el pacte aquesta tarda al Palau de la Generalitat

Els socialistes es comprometen a no bloquejar esmenes als pressupostos pactades amb altres formacions

El líder del PSC, Salvador Illa, parlant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al ple del Parlament.

El líder del PSC, Salvador Illa, parlant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al ple del Parlament. / ACN

Bernat Vilaró (ACN)

Primer acord assolit. El Govern i el PSC han tancat un acord per als pressupostos del 2024, tal com han anunciat aquest dimarts les dues parts a través d'un comunicat. El pacte es va culminar la nit de dilluns i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, signaran l'acord a les 16 hores al Palau de la Generalitat. És el primer pacte que assoleix l'executiu per aprovar els comptes, si bé encara necessita un tercer grup que hi doni suport o s'hi abstingui. El Govern confia ara en sumar els comuns i aprovar els pressupostos per tercer any consecutiu.

L'acord contempla 144 milions d'euros més per a l'atenció primària, un 25% del pressupost total en salut, i també inclou partides concretes per fer front a la sequera, com 120 milions més per a ajuts per als ajuntaments. En canvi, l'acord no esmenta el Hard Rock, el macroprojecte que ha estat encallant les negociacions les darreres setmanes, ja que el PSC demanava l'aprovació del PDU, un dels compromisos del passat acord de pressupostos. A més, segons el pacte el PSC es compromet a no bloquejar esmenes als pressupostos que estiguin acordades amb altres formacions necessàries per tirar endavant els comptes, com podrien ser els comuns.

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ja afirmava dilluns que aquesta havia de ser "la setmana dels pressupostos", i que confiava en un acord les properes hores, després de mesos de negociació. El mateix dia, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, avisava que, per tenir el suport dels comuns, el Govern ha de fer un "salt qualitatiu" en habitatge i marcar com a prioritats la sanitat, l'educació i la transició ecològica. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciava diumenge que els comptes del Govern del 2024 superaran per primera vegada els 1.000 milions destinats a la recerca, el desenvolupament i la innovació, en una "aposta per la reindustrialització del país basada en el coneixement".

El dia abans era Illa qui ja assegurava que les negociacions amb ERC per als pressupostos estaven "avançades", i que s'estaven tenint "converses intenses" entre les dues formacions. "Donem per complert el paquet essencial de condicions per als pressupostos de l'any passat", va destacar Illa, fent esment al conveni per ampliar la B-40 entre Terrassa i Castellar del Vallès a través de Sabadell, o el projecte del Hard Rock.

Tant Aragonès com Illa s'han implicat els últims dies -i, especialment, les últimes hores- per tancar els serrells de l'acord. Un acord que comptava amb el Hard Rock com a principal escull per tirar poder-se produir. Les paraules del president a la sessió de control de la setmana passada, però, van aproximar les posicions dels socialistes.

Aragonès va expressar dimecres passat el seu compromís de no barrar el pas al projecte del Camp de Tarragona. De fet, va argumentar que el Hard Rock té un suport majoritari al Parlament. I, en aquest sentit, va preguntar als comuns si "de debò" farien descarrilar un acord pels pressupostos del 2024 "només" perquè s'oposaven a aquest macro-projecte.

2.400 milions més: 1.000 per a la sequera i un 1,7% per a Cultura

El Govern ja ha explicat que els pressupostos del 2004 suposaran 2.400 milions més de despesa, un increment del 6,3% respecte als anteriors. Tal com va avançar l'ACN, el Govern destinarà al departament de Cultura l'1,7% del total dels pressupostos del 2024. Continua així l'increment pressupostari per a la conselleria que encapçala Natàlia Garriga i s'apropa al percentatge del 2%, l'objectiu marcat per al final de la legislatura.

Així mateix, Aragonès avançava dimarts que els pressupostos preveuen 1.045 MEUR per combatre la "sequera més important que s'ha viscut". En el marc del ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic, el president va defensar la setmana passada que "avui més que mai" s'han d'aprovar els comptes de la Generalitat.

Amb el pacte tancat amb els socialistes, caldrà veure ara com reaccionen els comuns, i si el grup de Jéssica Albiach s'avé a afegir-se a l'acord entre ERC i PSC. O bé, si el Govern és capaç d'arribar a un pacte amb ECP que sigui compatible amb el dels socialistes.