Els 27 aproven 5.000 milions d'euros per enviar armes a Ucraïna

L'acord permet compres conjuntes de munició fora de la UE

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, saludant l'alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, durant la reunió informal de ministres d'exteriors de la Unió a Kíiv

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, saludant l'alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, durant la reunió informal de ministres d'exteriors de la Unió a Kíiv / Unió Europea

Nazaret Romero (ACN)

Els estats de la UE han adoptat aquest dilluns el fons de 5.000 milions d'euros per subministrar armes a Ucraïna, així com la flexibilització del Mecanisme Europeu per a la Pau per comprar conjuntament munició a curt termini fora del bloc comunitari.

Així ho han ratificat els ministres d'Exteriors de la UE en la reunió que han celebrat a Brussel·les, després de l'acord polític al qual van arribar els ambaixadors la setmana passada. El nou fons s'inclou en el que s'ha fet servir per enviar armes a Kíiv des de l'inici de la invasió russa.

Amb la decisió d'aquest dilluns, el sostre del fons per enviar armes a Ucraïna, dotat inicialment amb 5.000 milions d'euros el 2021, s'eleva fins a 17.000 milions d'euros. Són els estats qui financen aquest fons i no el pressupost comunitari.

L'acord també flexibilitza el mecanisme per permetre comprar en indústries de països tercers per enviar ajuda a Ucraïna a curt termini. Aquesta era una de les principals discrepàncies entre els 27, amb països com França o Grècia que demanaven que els fons es destinessin únicament a compres en la indústria europea. Malgrat que a curt termini es permeten les compres fora de la UE, sí s'estableix que a llarg termini es prioritzi la indústria europea, amb un període de transició sense durada concreta.