La Fiscalia investiga l'ACA per haver reduït el cabal del riu Llobregat

La mesura, que va permetre preservar més aigua als pantans, es va adoptar al gener, i també afectava el Ter i la Muga

El Llobregat al seu pas per Sant Vicenç en una imatge del 2019

El Llobregat al seu pas per Sant Vicenç en una imatge del 2019 / Arxiu / David Bricollé

Guillem Costa | Redacció

El fiscal de medi ambient ha obert diligències contra el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, per les «reduccions dràstiques» dels cabals ecològics al riu Llobregat i també al Ter i la Muga, denunciades per entitats ecologistes liderades per la Federació d'Ecologistes de Catalunya (EdC).

Per disposar de més aigua en els embassaments, al gener, el Govern va anunciar una mesura que va aixecar polèmica, com és el fet de permetre que el cabal d’aquests tres rius disminuís per sota dels anomenats «cabals ecològics». Aquests cabals ambientals indiquen el mínim d'aigua que ha de fluir per aquests rius per poder garantir el manteniment dels hàbitats.

Davant aquesta decisió la Federació d'Ecologistes de Catalunya va decidir denunciar Reyes davant la fiscalia com a responsable de les justificacions tècniques usades pel Govern a l'hora de decretar aquesta restricció, que facilitava preservar més aigua en els pantans. Els ecologistes van alertar que la proposta suposava reduir en un 92% de mitjana els cabals de manteniment aprovats i asseguraven que això podia causar importants afeccions ambientals i sobre la qualitat de l'aigua. A més, calculaven que en els trams afectats hi ha 48 espècies en perill d’extinció.

En tot moment, el Departament d'Acció Climàtica va justificar la proposta explicant que es realitzarien «hidropuntes», uns processos durant els quals es desembassaria més aigua puntualment per poder alleujar als ecosistemes fluvials.

No obstant això, la Fiscalia ha optat per obrir diligències i investigar al director de l’ACA per aquesta reducció que els ecologistes cataloguen com a «atemptat ambiental i irreversible» contra els rius. En les pròximes setmanes, el fiscal competent continuarà amb el procediment per determinar si s'ha incorregut en un presumpte delicte o no.

Canvi de plans

Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica, ha assegurat que s'han intensificat els controls per comprovar que no es produeixin danys greus en els ecosistemes. Fins ahir s'havien aplicat 14 hidropuntes (crescudes artificials) al riu Ter i 17 a la Muga, mentre que al Llobregat, només s'han fet aportacions a través de l'aigua regenerada en el seu tram més baix.

Després de les pluges dels últims dies i l'avaluació dels possibles impactes ambientals, el Govern ha decidit no reduir més el cabal del riu Ter. Va baixar de 1.400 litres per segon a 1.000 litres per segon i ara estava previst que descendís fins als 600 litres per segon. No obstant això, de moment es quedarà en els 1.000.