La poeta Àngels Gregori i la traductora Odile Arqué guanyen els Premis Cavall Verd 2024

El jurat destaca la “bellesa expressiva” dels versos de Gregori i l’“excel·lència” de la traducció d’Arqué

Sebastià Portell (president AELC), Pere Gomila (vicepresident de l’AELC), Odile Arqué (traductora i guanyadora del Premi Rafel Jaume) i Maria Muntaner (editora)

Sebastià Portell (president AELC), Pere Gomila (vicepresident de l’AELC), Odile Arqué (traductora i guanyadora del Premi Rafel Jaume) i Maria Muntaner (editora) / ACN

ACN

Les poetes Àngels Gregori i Odile Arqué han estat premiades amb els Cavall Verd. Gregori ha rebut el Premi Josep M. Llompart a la millor obra en poesia en català pel poemari Jazz i Arqué el Premi Rafel Jaume a la millor traducció de llibre de poesia en català per la traducció d’Hermètica definició, de Hilda Doolilttle. Els premis, anunciats aquest migdia, es lliuraran aquest dissabte en un acte a Palma com a culminació a dos dies de propostes literàries i culturals, que homenatgen el filòleg, professor i poeta Joan Manel Pérez i Pinya.

El poemari ‘Jazz’, d’Àngels Gregori (Edicions Proa 2023), ha guanyat el Premi Josep M. Llompart. El jurat ha destacat de ‘Jazz’, “la bellesa expressiva, la subtilesa en què tracta els temes, l’espontaneïtat i precisió d’una mètrica singular que porta a una remarcable musicalitat, la complexió de les idees i les suggestives imatges d’elements contraposats”. Alhora ha subratllat que és un “llibre molt ben estructurat” i que es tracta d’una “obra de maduresa”.

En la modalitat de traducció al català ha estat premiada la també poeta Odile Arqué per la traducció d’’Hermètica definició’, de Hilda Doolilttle (Ed. Lleonard Muntaner, 2023). Hilda Doolilttle, coneguda com H.D. És una de les veus més significatives de la literatura modernista nord-americana i una de les autores rellevants de la literatura d’entreguerres a Europa, on hi va residir.

El jurat n’ha ressaltat “l’excel·lència d’una traducció agosarada, potent i molt acurada, realitzada amb un llenguatge molt elegant, que conserva el caràcter i la força poètica de l’original, així com l’encert de recuperar H.D. en català”.

El jurat dels XLI Premis Cavall Verd ha estat format per les poetes Isabel García Canet i Maria Victòria Secall i de Fermentino, pels poetes i traductors Manuel Forcano i Bartomeu Ribes i pel també poeta Pere Gomila, vicepresident de l’AELC per les Illes, que ha actuat com a president i secretari.

Homenatge a Joan Manel Pérez Pinya

La 41a edició dels Premis Cavall Verd homenatgen la figura del filòleg, professor i poeta Joan Manel Pérez i Pinya (Palma,1963 - 2022), amb diferents actes que se celebren divendres i dissabte a Palma: taula rodones, lectura de poemes i ruta literària, a més de la concessió dels premis, un dels més emblemàtics i de major trajectòria de la literatura catalana. Paral·lelament al programa, Palma acull també les jornades de traducció del català TRACA, organitzades per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que se celebren a l’Institut d’Estudis Baleàrics, a les quals assistiran diversos traductors del català a altres llengües.

Els Premis Cavall Verd els organitza l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, amb el amb el patrocini del Consell de Mallorca, amb suport de CEDRO i de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Baleàrics i La Tertúlia Cafè Teatre.