Neix una associació per promoure el català al sistema sanitari davant una situació d’“emergència” lingüística

L’entitat proposa crear un síndic de la llengua a cada centre i un pla d’acollida per a metges residents

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària d'un centre d'atenció primària

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària d'un centre d'atenció primària / Laura Fíguls

ACN

 Promoure l’ús del català en l’àmbit de la salut. Amb aquest objectiu neix l’Associació Metges-Salut pel Català, que s’ha presentat aquest dimecres a Barcelona. “El pacient sap que quan va al metge té moltes possibilitats de parlar en castellà. Hi ha una situació de regressió i emergència”, adverteix a l’ACN el doctor Lluís Mont, president de l’associació. Algunes de les propostes són crear una figura a cada centre que vetlli per l’aplicació de la política lingüística -una mena de síndic del català- o un pla d’acollida per a residents.

En la presentació, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha demanat una cultura de comunicació en català dins de les organitzacions sanitàries abans d’exigir-ne el coneixement en els llocs de treball.

El doctor Lluís Mont explica que la idea de l’associació va començar a gestar-se el Nadal del 2022 davant la “sensació creixent” d’uns quants metges que s’està produint una “regressió important” de l’ús social del català en tots els àmbits i de forma “molt evident” en el sanitari. La iniciativa va començar amb un grup de WhatsApp, va mutar a un canal de Telegram que ara congrega unes 1.800 persones i ha acabat tenint forma d’associació, presentada aquest dimecres al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

“Ves a València o a Mallorca i és on serem d’aquí a deu anys si no fem res. L’ús del català decau quan la gent el deixa d’utilitzar per diverses raons (...). La gent no té ara la sensació d’urgència lingüística de després del franquisme”, ha afirmat Mont en declaracions a l’ACN. Pel que fa al sistema sanitari, el president de l’associació observa que l’ús social del català ha decaigut “molt” i ho atribueix a diversos factors, entre els quals destaca la jubilació d’una generació de professionals “que tenien el català com a primera llengua”.

Davant aquesta situació, l’associació vol promoure la llengua en l’àmbit de la salut i de la recerca biomèdica en els territoris de parla catalana. Mont, cardiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona, recalca que el principal objectiu de l'associació és “conscienciar” sobre la importància de l’ús social del català en el sistema sanitari. “Si no aconsegueixes això, per molt que facis cursos de català, no avançaràs”, adverteix.

Primeres propostes de l'associació

Metges - Salut pel Català ha presentat un pla pilot d’acollida per a residents de fora de Catalunya, que començarà l’any que ve al Clínic de Barcelona amb la intenció que s’escali a altres hospitals de Catalunya. Altres propostes són la creació d’una figura a cada centre sanitari perquè vetlli per la política lingüística i grups de dinamització de la llengua al màxim nombre d’institucions sanitàries i de recerca.

Mont ha mostrat la disposició de l’associació a col·laborar en les iniciatives que s’impulsin des del Departament de Salut, amb qui han estat en contacte en els darrers mesos, i espera que es mantingui la “sensibilitat” en aquest àmbit després de les eleccions catalanes del 12 de maig.

Balcells anima a trobar voluntaris lingüístics dins els centres sanitaris

En la seva intervenció a l'acte, Balcells ha admès “deixadesa del país al voltant de la llengua” en els últims anys i ha qualificat la situació del català en l'àmbit sanitari de “fatal”. Tot i això, el conseller ha deixat clar que no està previst que no es parli el català en l’àmbit sanitari i ha afirmat que reivindicar el coneixement de la llengua és un tema “ideològic” i “de país”, però sobretot “de salut”. “Els pacients necessiten ser atesos en la seva pròpia llengua”, ha remarcat. La legislació actual recull el dret dels pacients a ser atesos en la llengua oficial que prefereixin.

Balcells ha subratllat que cal donar eines als metges perquè aprenguin el català, sobretot amb referència als que s’han incorporat en els últims anys de fora de Catalunya, molts de països extracomunitaris, davant la manca de professionals sanitaris. En aquest sentit, el titular de Salut ha destacat els cursos gratuïts i en línia que han impulsat i que estan fent prop de 4.000 professionals sanitaris en aquests moments.

També ha animat a trobar voluntaris lingüístics per “ajudar” a aprendre el català i perquè els professionals “no claudiquin” a l'hora d'utilitzar la llengua, no només en les reunions o sessions clíniques, sinó també a la consulta. “Aquest és un pas imprescindible, després ja parlarem de quina manera haurem, segur, d’exigir que el coneixement del català estigui present en els llocs de treball”, ha defensat.

L’acte de presentació de l’associació ha comptat amb la participació de Marina Geli, exconsellera de Salut i vocal de l’associació; l'eminència en Oncologia hepàtica Josep Maria Llovet, que n’és el vicepresident; Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural i Carme Bertral, secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut. També, de Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona; Gisel Fontanet, responsable Talent Infermer@ del Col·legi d’Infermeres de Barcelona i Antoni Trilla, degà de la Facultat de Medicina de la UB.