El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

En una carta el desembre del 2020, La Caixa informava l'executiu que no li garanteix la disponibilitat dels terrenys

Terrenys on s'ha d'ubicar el complex de Hard Rock de Salou i Vila-seca

Terrenys on s'ha d'ubicar el complex de Hard Rock de Salou i Vila-seca / ACN

ACN

El Govern va renovar el seu compromís amb el projecte de Hard Rock el 27 de febrer, el mateix dia que va tancar l'acord de pressupostos amb el PSC. Segons ha avançat 'La Directa', aquell dia l'executiu va fer un Acord de Govern que consta de dos punts. En el primer s'anul·la l'Acord de Govern del 15 de desembre del 2020 pel qual s'ordenava a l'Incasòl l'adquisició dels terrenys on s'ha d'ubicar el complex per 120 milions d'euros a Criteria Caixa per, després, vendre'ls pel mateix preu a BCN IR 3 SAU, l'empresa promotora de Hard Rock. En el segon, es manté l'encàrrec a l'Incasòl "per tal que formalitzi amb les parts els acords privats i públics que corresponguin per tal d'adquirir i amb posterioritat alienar" els terrenys.

Aquest Acord de Govern no es va mencionar a la roda de premsa posterior ni es va facilitar als mitjans de comunicació, com es fa habitualment. Únicament es va penjar en el portal de dades obertes de la Generalitat. El document el va signar el secretari del Govern, Xavier Bernadí, a les 15.31 hores, pocs minuts abans que l'executiu anunciés un pacte per als pressupostos del 2024 amb el PSC. Els comptes finalment no es van aprovar al Parlament i això va acabar desencadenant la convocatòria electoral del 12-M.

En detall, l'acord del 15 de desembre del 2020 anul·lat preveia l'adquisició a Mediterranea Beach & Golf Community, S.A. -de la qual Criteria Caixa és soci únic- dels terrenys de 952.000 m2 inclosos al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou per un import de 120 milions d'euros "en el termini màxim de dos mesos a comptar des de la publicació de l'aprovació definitiva del Pla Director -Urbanístic- en compliment de la sentència" del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que anul·lava el primer PDU. Posteriorment, es preveia la venda "mitjançant adjudicació directa" dels terrenys a BCN IR 3 SAU, també per 120 milions d'euros.

Així, el 27 de febrer d'enguany, a banda de deixar sense efecte l'acord del 2020 també manté l'encàrrec a l'Institut Català del Sòl "per tal que formalitzi amb les parts els acords privats i públics que corresponguin" per tal de comprar i vendre "en unitat d'acte i pel mateix preu, per adjudicació directa, els terrenys". Això sí, a diferència del 2020, en aquesta ocasió no es fixa un preu per la parcel·la ni fixa cap termini per dur a terme l'operació immobiliària.

Cartes amb La Caixa

L'ACN també ha pogut accedir a dues cartes que es van intercanviar el desembre del 2020 l'aleshores director de l'Incasòl, Albert Civit, i Marcelino Armenter, conseller delegat de Criteria Caixa. La primera missiva l'escriu Civit, signada el 14 de desembre -el dia abans de l'Acord de Govern-, en la qual informa l'entitat financera de la sentència del TSJC i que, per tant, cal fer un nou PDU. I finalitza: "per aquest motiu, us sol·licitem que ens garantiu el compromís de venda dels terrenys" fins "la publicació definitiva de la modificació" urbanística "als efectes de mantenir la plena disponibilitat dels referits terrenys".

Uns dies després, el 18 de desembre, Armenter respon. En aquest cas però, l'entitat no atén la petició de l'Incasòl i no garanteix la disponibilitat dels terrenys. "La nostra disposició -que no compromís- a vendre a l'Incasòl els terrenys ha estat incondicional i duradora", però sempre "totalment deslligada de qualsevol compromís o projecte de la Generalitat. Armenter afegeix: "sense haver rebut ni haver-nos ofert cap contraprestació, no és d'esperar la possibilitat de garantir-los una altra cosa que mantenir la disposició a vendre la propietat dels terrenys". És a dir, Criteria Caixa no es tanca la porta a vendre la finca a un altre possible interessat, fins i tot passant per davant l'executiu.