Miquel Iceta, ministre de Cultura i president del PSC, s'incorporarà a l'executiva federal del PSOE com a nou secretari de Memòria Democràtica, càrrec en el qual rellevarà l'exlehendakari Patxi López, que passarà a ser el portaveu dels socialistes al Congrés, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ACN. L'entrada d'Iceta a l'executiva arriba arran dels canvis en la direcció del partit que s'han precipitat aquesta setmana arran de la dimissió de la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra. El president del govern espanyol i secretari general del partit, Pedro Sánchez, ha convocat un comitè federal dissabte per introduir aquests canvis en l'estructura orgànica.

D'altra banda, la socialista catalana Eva Granados continuarà sent la portaveu al Senat. A diferència del Congrés i del partit, en què Sánchez ha rellevat els anteriors portaveus, Granados es manté en el càrrec.

Patxi López serà el portaveu del PSOE al Congrés i Pilar Alegría, la del partit

L'exlehendakari Patxi López serà el portaveu del PSOE al Congrés i la ministra d'Educació, Pilar Alegría, la nova portaveu del partit, segons han avançat la Cadena Ser i eldiario.es i ha confirmat l'ACN. Fonts del partit han assegurat a l'emissora que el posaran al capdavant del grup socialista com un "valor segur, amb autoritat, respecte i prestigi dins i fora del partit". López va ser lehendakari entre el 2009 i el 2012 i president del Congrés entre les eleccions espanyoles del desembre del 2015 i les repetides del 2016. I substitueix Héctor Gómez, que ha estat portaveu al Congrés només 10 mesos. D'altra banda, Alegría substituirà Felipe Sicilia i previsiblement compaginarà el càrrec amb la cartera d'Educació.

Tots els canvis es produeixen en un moment en què el CIS, per primera vegada, situa el PP per davant del PSOE en intenció de vot i després de les eleccions andaluses en què els populars van obtenir majoria absoluta.

En una piulada a Twitter, López ha agraït la confiança del secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "És un honor i un repte apassionant", ha afirmat, i ha assegurat que treballarà "des del diàleg per assolir acords que protegeixin la classe mitjana i treballadora del país".

Alegría també ha reaccionat a la mateixa xarxa social i també ha considerat un "honor" rebre la confiança de Sánchez per ser portaveu del partit. "Junts continuarem treballant per millorar la vida dels espanyols amb mesures que beneficiïn les famílies i els treballadors", ha remarcat.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha destacat que López i Alegría tenen "força" i "un discurs socialista fora de tot dubte". Segons Bolaños, comunicaran que el PSOE "està bolcat a fer la vida més fàcil als ciutadans".