Feijóo i Sánchez es retreuen els pactes amb Vox i els independentistes, però no es tanquen a repetir els acords

El líder del PP demana a Sánchez que acordi deixar governar la llista més votada, i aquest ho veu com una "broma"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant el debat cara a cara a Atresmedia per a les eleccions del 23 de juliol del 2023

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant el debat cara a cara a Atresmedia per a les eleccions del 23 de juliol del 2023 / Atresmedia

ACN

Sánchez i Feijóo han incrementat el to dels retrets al 'cara a cara' en l'apartat dedicat als pactes, en què el líder del PP ha acusat el president espanyol de "governar" amb "els hereus polítics d'ETA" i d'haver ofert un indult a l'expresident Puigdemont. El líder del PSOE, per la seva banda, li ha recordat que ha situat a les institucions representants "masclistes", "negacionistes", "franquistes" i "antivacunes" de Vox. Cap dels dos, però, s'ha compromès a no repetir els acords assolits la pròxima legislatura. Feijóo li ha demanat que signi un acord perquè governi la formació més votada. "Oblidi's de Vox, de Bildu i dels independentistes i pactem que governarà el que guanyi les eleccions", ha dit. Sánchez ho ha vist com "una broma".

Els líders de les dues grans formacions espanyoles han utilitzat els respectius acords parlamentaris amb l'independentisme i amb Vox, per acusar-se mútuament de mimetitzar-se amb els seus socis.

Feijóo ha obert foc assegurant que el 'partit sanchista' a vegades "no és constitucionalista", i ha afirmat que el membre de Bildu Arnaldo Otegi "ja li ha dit que a la pròxima legislatura tindrà tassa i mitja" de Bildu.

"ETA l'acompanyarà en la seva biografia política, i a la meva no", ha dit després de recordar que Sánchez ha pactat amb la formació que "aplaudeix" l'assassinat de Miguel Ángel Blanco.

El líder del PP també ha recordat a Sánchez els seus acords amb l'independentisme, els indults, la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació. "Ens hem assabentat per Puigdemont que vostè li va oferir l'indult", ha dit alhora que ha promès que si ell arriba a la Moncloa proposarà modificar la llei electoral perquè "ningú amb delictes de sang" o de "sedició" no pugui concórrer a les eleccions.

Sánchez, per contra, ha afirmat que PP i Vox han demostrat que "són el mateix" i ha ironitzat que el líder del PP pretén unir Espanya utilitzant "el superglú de Vox". El líder del PSOE ha recordat que contràriament a Feijóo amb Vox, ell no ha situat a les institucions a cap membre de Bildu, i ha retret al PP que utilitzi el lema 'Que et voti Txapote' mentre les associacions de víctimes, amb Consuelo Ordóñez al capdavant, estan demanant a la dreta que no frivolitzin amb els morts provocats pels terroristes.

El president espanyol també ha afirmat que contràriament Feijóo, que es nega a completar la seva declaració de patrimoni al Senat, ell "pot explicar totes les despeses del seu compte corrent i els seus viatges", i al seu mòbil" no hi ha converses amb malfactors com era el cas de Rajoy", perquè ell és "un polític net".

Feijóo insisteix que cal que governi "el més votat"

Feijóo ha demanat també al president espanyol que es comprometi públicament a deixar governar la força més votada. En tot cas, només s'ha compromès a no governar amb Vox "si té els vots necessaris". Segons el líder del PP, en el cas de guanyar les eleccions i no tenir majoria absoluta, ell "parlarà amb el PSOE", i si els socialistes no el volen investir "parlaré amb Vox". "Això dels pactes ho podem solucionar aquesta nit", ha sentenciat.