Armengol buscarà el "consens" dels grups per articular l'ús de les llengües al Congrés

La presidenta de la cambra creu que la majoria progressista a la Mesa "marca el camí" per a la investidura

Francina Armengol, la nova presidenta del Congrés dels Diputats, durant el seu discurs a la sessió constitutiva de les Corts Generals

Francina Armengol, la nova presidenta del Congrés dels Diputats, durant el seu discurs a la sessió constitutiva de les Corts Generals / Javier Barbancho

ACN

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, es "bolcarà" per aconseguir que es puguin utilitzar les llengües cooficials al Congrés "el més ràpid possible". Entrevistada per TVE i la SER, Armengol ha explicat que es reunirà amb els grups parlamentaris per buscar el "consens": "Vull intentar que hi hagi diàleg entre tots perquè puguem complir amb aquest objectiu el més ràpid possible". La presidenta de la cambra ha remarcat que fer-ho possible comporta unes complexitats i que s'hauran de veure, també, les possibilitats tècniques per garantir-ho. Armengol, que aquest divendres es reunirà amb el Rei, creu que la majoria progressista a la Mesa del Congrés "marca el camí" per a la investidura.

Armengol ha rebutjat marcar terminis per a celebrar una sessió d'investidura i ha recordat que correspon al monarca reunir-se amb els grups i veure quin candidat pot tenir majoria. Tot i això, ha dit que la majoria progressista a la Mesa "sens dubte marca un camí".

La presidenta del Congrés reunirà per primer cop la Mesa aquest divendres al migdia "per posar la maquinària en marxa" i fer que la institució "camini a ritme ràpid". Sobre el compromís perquè a la cambra baixa també es pugui parlar català, eusquera i gallec, Armengol ha coincidit que el Congrés "ha de representar l'Espanya real", amb la "diversitat i riquesa lingüística".

Tot i que en el seu discurs d'investidura va assegurar que l'aplicació seria immediata, Armengol ha concretat que per a fer-ho realitat s'hauran d'abordar algunes qüestions tècniques. A més, ha dit que té voluntat de "buscar acords" també en aquest assumpte.

Armengol ha evitat pronunciar-se sobre si l'amnistia té cabuda o no, i ha demanat deixar per debatre "cada cosa al seu temps". "Serà una legislatura intensa i que segur que estarà basada a buscar solucions als problemes de la gent i als problemes territorials que té Espanya", ha argumentat.

Un altre dels assumptes en què la nova presidenta s'ha compromès a centrar els esforços és en la lluita contra la violència masclista.