El PSOE comença a buscar suports per a la investidura de Sánchez trucant al PNB

El BNG s'obre a negociar "l'agenda gallega" a canvi del vot del seu diputat

El diputat de PNB, Aitor Esteban, durant el ple de constitució de les Corts Generals, al Congrés dels Diputats de Madrid

El diputat de PNB, Aitor Esteban, durant el ple de constitució de les Corts Generals, al Congrés dels Diputats de Madrid / arxiu

ACN

Després de la consulta de Pedro Sánchez amb Felip VI aquest dimarts al migdia, el PSOE ja busca els suports per a la investidura. Poc després de la reunió al Palau de la Zarzuela, els socialistes s'han posat en contacte amb un dels seus potencials aliats, el PNB. Segons ha confirmat el portaveu 'jeltzale' al Congrés, Aitor Esteban, ja han rebut la trucada i es reuniran aviat. En declaracions a La Sexta, Esteban ha defensat que "els electors ens han col·locat en un trencaclosques que cal intentar arreglar" i que la seva responsabilitat és "evitar noves eleccions" i que "hi hagi investidura". Per la seva part, el BNG ha reiterat el seu 'no' a Alberto Núñez Feijóo i s'ha obert a negociar "l'agenda gallega" per facilitar l'elecció de Sánchez.

Aquest mateix dimarts finalitza la ronda de consultes del rei Felip VI amb Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Un cop acabada, el monarca haurà de decidir si proposa un dels dos candidats per a un debat d'investidura o, per contra, opta per donar-los més temps per a negociar amb els grups parlamentaris.

Durant la seva reunió, el president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha transmès al Rei que està "en condicions" d'aconseguir una majoria i sotmetre's a la investidura. Segons Sánchez, la votació de la setmana passada per a la Mesa del Congrés, on Francina Armengol va comptar amb 178 vots (inclosos Junts i ERC), demostra que pot obtenir els suports de les formacions independentistes. Hi dialogarà, ha dit, dins del "marc de la Constitució" i sempre de manera "coherent" amb el que ha fet fins ara.

Per la seva part, Alberto Núñez Feijóo –que clourà la ronda amb el Rei en ser la força més votada—compta amb 172 vots: els 137 del PP, els 33 de Vox, el d'UPN i el de Coalició Canària. Aquest mateix dimarts, els populars han segellat l'acord amb el partit canari i la portaveu Cuca Gamarra ha assegurat que "enforteix la possibilitat d'una investidura" de Feijóo, malgrat no tenir els vots suficients.