Feijóo diu que la investidura de Sánchez "neix d'un frau" i suposa un acte de "corrupció política"

El líder del PP demana una repetició electoral i acusa al PSOE de “comprar” els suports

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, veu aigua durant el seu discurs en debat d'investidura de Pedro Sánchez.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, veu aigua durant el seu discurs en debat d'investidura de Pedro Sánchez. / Javier Barbancho

ACN

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat aquest dimecres que la investidura de Pedro Sánchez "neix d'un frau" per l'acord entre el PSOE i l'independentisme amb l'amnistia als encausats del procés. "El que es porta avui a la cambra no es va votar a les urnes", ha manifestat el popular en la seva resposta al discurs d'investidura pronunciat per Sánchez aquest migdia. Feijóo, que ha demanat de nou una repetició electoral, ha assegurat que la investidura de Sánchez es propiciarà a través d'un exercici de "corrupció política" tancat a través de pactes amb Junts, ERC i EH Bildu que, a parer seu, destrueixen la convivència entre espanyols.

"Prendre decisions contra l'interès general a canvi d'interessos personals no té un altre nom, és corrupció política", ha asseverat Feijóo. Per al PP, la pròpia investidura de Sánchez suposa una "humiliació" del PSOE que implica també una "humiliació" pel conjunt dels espanyols. "El senyor Sánchez no ha aconseguit el suport de ningú, l'ha comprat, que és molt diferent, firmant xec que tots pagarem", ha reblat.

Durant la seva intervenció, Feijóo ha enumerat els canvis de criteri realitzats per Sánchez els darrers anys en temes com els acords amb EH Bildu, els indults o el retorn de Carles Puigdemont. "Podria seguir amb infinitat d'exemples", ha asseverat el líder popular abans d'acusar el candidat socialista de no tenir "pudor" i, fins i tot, mentir i retallar la cita d'Antonio Machado que Sánchez ha utilitzat al seu discurs d'investidura.

Segons Feijóo, Sánchez no té "límits" de cap mena per tal de satisfer les seves necessitats i objectius. "Què serà el següent al què ja hem vist?", s'ha preguntat el popular, que ha demanat als ciutadans encendre "totes les alertes democràtiques" perquè del PSOE es pot esperar qualsevol cosa. "La investidura ja s'ha produït, lluny d'aquesta cambra, fora d'Espanya, d'amagat", ha dit en referència a l'acord entre els socialistes i Junts a Bèlgica.

Segons Feijóo, "ningú ha fet més per la causa independentista que el Sánchez", que ha acceptat "pactes vergonyosos" i ha amnistiat persones que han comès "terrorisme urbà". Per contra, ha criticat que Sánchez pretengui titllar "d'ultres" els qui protesten contra aquesta llei, inclosos els antics dirigents del PSOE que ara clamen contra la norma. "No penso consentir que es menystingui i insulti els milions d'espanyols que rebutgen que es venguin els seus drets per a una investidura", ha advertit. "No estem disposats a sotmetre la democràcia als capritxos d'una minoria insolidària", ha conclòs.

Per a Feijóo, l'amnistia "divideix el país en dos", perjudica la convivència i elimina el "principi d'igualtat" entre tots els espanyols. "Tampoc acceptem que es comporti com si això fos una autocràcia", ha dit per criticar que el candidat socialista negoci assumptes com els impostos amb els independentistes. Davant d'aquest escenari, el líder del PP ha dit que es "rebel·larà" contra la idea que Espanya és un país "repressor".

Un “pacte encaputxat” amb Bildu

"Els espanyols no els hem de demanar perdó. Encara més, és el senyor Sánchez qui ha de demanar perdó als catalans constitucionalistes, a les forces de seguretat, als jutges i als espanyols als qui ha mentit", ha assegurat. Per al PP, el candidat socialista s'ha presentat al Congrés com "el mal menor", tot i que, a parer seu, és "el mal major" que condemnen la població a la "divisió".

"A vostè la història no l'amnistiarà", ha resumit Feijóo abans de lamentar el preu que Sánchez pagarà per prolongar el seu mandat "mes a mes". El líder del PP també ha qualificat l'acord entre el PSOE i EH Bildu com el "pacte encaputxat" amb Arnaldo Otegi. "No només rebutgem la seva investidura, sinó que defensarem als espanyols a tots els àmbits i instàncies", ha resolt Feijóo. Per fer-ho, ha anunciat, el PP proposarà aprovar una llei de "lleialtat constitucional" i, en paral·lel, anirà a les institucions europees per assegurar la separació de poders i l'estat de dret.

Feijóo critica el riure de Sánchez

En el seu torn de rèplica a Sánchez, Feijóo l'ha criticat per "insultar" a tothom, especialment presidents autonòmics com Isabel Díaz Ayuso i, fins i tot, "a aquells que ja no viuen", com és el cas de l'exministre Manuel Fraga. També ha retret a Sánchez el seu "riure" referint-se a la seva renúncia a la presidència per tal de no haver de demanar pel PP els vots de Junts.

"Aquest riure que queda gravada a la memòria dels espanyols quan vostè ha dit 'com es pot renunciar a ser president del govern' ha ha ha... Vostè no concep que algú renunciï a ser president del govern, per vostè seria impossible", ha asseverat Feijóo en recriminar una intervenció prèvia del candidat. "No entén el que és renunciar al càrrec. Jo no soc president perquè no em venc ni venc als espanyols", ha reblat.

Pel que fa a l'extrema dreta, Feijóo ha acusat Sánchez de canviar de criteri amb el temps. "Vostè va qualificar d'ultradreta a Ciutadans, i a Junts, i avui ve de la seva mà a la investidura", ha assegurat. Tanmateix, ha dit que si necessites els vots d'Abascal podria arribar a qualificar-lo de "progressista" en una intervenció on el líder popular s'ha encarat en dues ocasions amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, sobre els temps d'intervenció.