Sánchez expressa "respecte" pels manifestants pacífics, però recorda que la investidura és "constitucional"

El candidat a la presidència del govern espanyol recorda que la majoria del Congrés és fruit de la "voluntat del poble"

Pedro Sánchez obre el debat d'investidura parlant de les mobilitzacions contra el PSOE

ACN

ACN

El candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert el discurs de la seva investidura expressat el seu "respecte" pels ciutadans que s'han manifestat de forma pacífica aquests dies en contra de la llei d'amnistia i els pactes amb les forces independentistes, però ha recordat que la Constitució "reconeix una forma superior d'exercici democràtic, que és votar a les eleccions" i, en la mesura que és fruit del 23-J, el seu serà un govern plenament "constitucional". "Avui i demà seguirem les regles de la democràcia parlamentària, i iniciarem el tràmit que desembocarà en un govern constitucional, tal com estableix la Constitució", perquè "fora de la Constitució i les seves regles només hi ha imposició i capritx".

Sánchez, que ha estat llargament aplaudit pel seu grup quan ha entrat a l'hemicicle, ha centrat el primer tram del seu discurs a abordar les mostres de protestes que han tingut lloc des de fa 10 dies en contra de la llei d'amnistia.

Per aquest motiu, ha expressat el seu "respecte i reconeixement" que els ciutadans que han exercit "el dret constitucional" de manifestació, però els ha recordat que la seva investidura és fruit de la "voluntat del poble" expressada a les eleccions del 23-J.

"Avui i demà escoltarem els 25 milions de ciutadans que van votar el 23-J en unes eleccions constitucionals, convocades i executades de forma constitucional i a l'empara de les regles de la Constitució".

Un Congrés blindat

Sánchez ha pronunciat el seu discurs d'investidura en un Congrés blindat per més de 1.500 policies i en un ambient marcat per les protestes desfermades arran de les negociacions entre el PSOE i els independentistes i la proposta d'amnistia als encausats del procés. De fet, aquest dimecres hi ha diverses manifestacions convocades a les portes i la rodalia de la Cambra Baixa.

Un ampli dispositiu policial blinda el Congrés davant les protestes contra la investidura de Sánchez

Un ampli dispositiu policial blinda el Congrés davant les protestes contra la investidura de Sánchez / ACN

Un cop acabada la intervenció del candidat socialista està previst un recés que les diverses formacions presents aprofitaran per valorar les seves paraules. Ja a la tarda serà el torn del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que tindrà 30 minuts d'intervenció, i de la resta de grups parlamentaris de major a menor.

El debat seguirà demà amb la primera votació, on Sánchez serà investit si recull els suports d'una majoria absoluta del ple, és a dir, més de 176 escons. Segons els acords tancats pels socialistes les darreres setmanes, Sánchez rebrà, previsiblement, els vots afirmatius dels 179 diputats que tenen el PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària.