Aragonès i Sánchez es reuniran el dijous 21 de desembre al Palau de la Generalitat

La Generalitat confia que aquesta primera trobada després de la investidura sigui ja una reunió de treball

Pedro Sánchez i Pere Aragonès se saluden a l'arribada del president de la Generalitat al Palau de la Moncloa

Pedro Sánchez i Pere Aragonès se saluden a l'arribada del president de la Generalitat al Palau de la Moncloa / Andrea Zamorano

Mariona Puig / Maria Asmarat (ACN)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran el dijous 21 de desembre al Palau de la Generalitat. Aquesta serà la primera trobada institucional entre els dos caps dels executius des que Sánchez ha estat investit de nou president del govern espanyol. Malgrat ser la primera presa de contacte entre Aragonès i Sánchez després de la investidura espanyola, la intenció de la Generalitat és que aquesta trobada sigui ja una reunió de treball entre les dues administracions. Els dos presidents es reuniran a Barcelona amb els recents acords del PSOE i ERC per garantir-li la presidència a Sánchez com a teló de fons.

Quins temes pendents tenen els dos presidents?

Entre les qüestions que hi ha sobre la taula s'hi troba la resolució del conflicte polític entre l'Estat i Catalunya, com ja és habitual. Tot i això, per a Aragonès també és important tractar amb la Moncloa les carpetes sectorials, amb el traspàs de Rodalies i el finançament català com a centrals.

De fet, aquestes qüestions ja van formar part del pacte entre republicans i socialistes que es va segellar fa tot just un mes. Entre els compromisos hi ha l'amnistia en l'àmbit del conflicte polític; el traspàs integral de Rodalies en matèria d'infraestructures -primer amb la constitució d'una empresa participada per Generalitat-Estat-; i, en l'apartat de finançament, s'hi va acordar condonar a Catalunya el 20% del FLA.

Precisament Aragonès també veu prioritari que, en els contactes amb el govern espanyol, es tingui ben present la necessitat de fer un seguiment al compliment dels pactes amb el PSOE.

Taula de diàleg

De fet, un altre acord que es va incloure al paquet de pactes per a la investidura va ser la voluntat de totes dues parts de mantenir la taula de diàleg, ara en una "segona fase" de la negociació. Tot i això, aquesta taula, de moment, segueix sense tenir data fixada. De fet, de moment no hi ha tancades ni les delegacions de les dues parts, ja que Sánchez, per la seva banda, acaba de configurar un nou govern i Aragonès, per la seva part, ha tornat a convidar Junts i la CUP a formar part de la delegació catalana.

Fins al moment, hi ha hagut tres reunions de la taula de diàleg. La primera va ser amb Quim Torra com a president el 26 de febrer del 2020, a les portes de la pandèmia. La segona reunió no va ser fins el maig del 2021, en aquest cas amb Aragonès ja a la presidència. La tercera i última reunió va ser el juliol del 2022.

Últimes reunions Aragonès-Sánchez

Per trobar la darrera reunió entre els dos presidents al Palau de la Generalitat, com serà el cas d'aquest 21 de desembre, cal remuntar-se al 15 de setembre del 2021. Tot i això, Aragonès i Sánchez s'han tornat a reunir en una altra ocasió un any mes tard, el 15 de juliol del 2022, però en aquest cas va ser a la Moncloa.

Els darrers mesos els dos presidents han coincidit en altres actes i esdeveniments, com el Mobile World Congress o la cimera hispano-francesa que es va celebrar a Barcelona, a la qual també va assistir el president, Emmanuel Macron.