El Suprem anul·la el nomenament de l'exministra socialista Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d'Estat

El tribunal considera que no compleix el requisit de ser una jurista "de reconegut prestigi"

La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, a la sala de premsa de la Moncloa

La ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, a la sala de premsa de la Moncloa / Tània Tàpia

ACN

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat aquest dijous un recurs de la Fundación Hay Derecho contra el nomenament de l'exministra socialista Magdalena Valerio com a presidenta del Consell d'Estat, l'òrgan consultiu del govern espanyol. Segons la sentència de la secció quarta del tribunal contenciós-administratiu, Valerio no compleix el requisit de ser una jurista "de reconegut prestigi", condició necessària per accedir al càrrec. L'exministra, que va prendre possessió com a presidenta del Consell d'Estat fa tot just un any, va exercir com a titular de Treball, Migracions i Seguretat Social durant el primer executiu de Pedro Sánchez després de la moció de censura a Mariano Rajoy.

"La notòria i excel·lent trajectòria de la senyora Magdalena Valerio Cordero -ministra, diputada, consellera, tinent d'alcalde, regidor, entre altres responsabilitats públiques- sens dubte acredita la seva profunda experiència en assumptes d'Estat, però no serveix per a tenir-la per jurista de reconegut prestigi", augmenta la sentència del Suprem.

Segons apunta la decisió judicial, el currículum de Valerio mostra una carrera funcionarial "meritòria", però argumenta que d'aquí "no se'n pot deduir" la "pública estima en la comunitat jurídica" que implica el concepte de "prestigi reconegut".

La Fundació Hay Derecho

La Fundación Hay Derecho s'autodefineix a la seva pàgina web com una entitat sense ànim de lucre que promou la "regeneració institucional contra la corrupció" i la defensa de l'Estat de Dret. Poc després de conèixer la decisió del Suprem han fet un missatge a 'X' on destacaven que l'anul·lació del nomenament de Valerio suposa un "pas històric en la lluita de la societat civil davant de l'abús de poder". La fundació també té oberta una recollida de signatures contra l'aprovació d'una llei d'amnistia pels encausats del procés sobiranista.

La decisió del Suprem sobre Valerio s'ha fet pública poc després que un altre òrgan de la judicatura, en aquest cas, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'hagi posicionat en contra de la renovació del Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Els membres de l'òrgan de govern dels jutges han conclòs per 8 vots contra 7 que "no és idoni" per al càrrec. És la primera vegada que el CGPJ s'oposa a una designació de Fiscal General de l'Estat.