Els ministres d'Economia i Finances de la UE han elegit aquest divendres la vicepresidenta primera i ministra d'Economia espanyola, Nadia Calviño, com a nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Els mateixos ministres són els que formen part del consell de governadors del BEI, que ha de decidir sobre la presidència de l'entitat inversora de la UE, per la qual cosa ara començarà el procés formal al BEI per nomenar Calviño com a presidenta. El ministre de Finances belga, Vincent Van Peteghem, en nom de la presidència belga del consell de governadors del BEI, ha apuntat després de la discussió que els ministres dels 27 han considerat que amb Calviño el BEI tindrà una presidencia "forta".

El consell de governadors del BEI abordarà el nomenament de Calviño en una trobada el pròxim dimecres. Allà començarà el procés formal perquè l'espanyola esdevingui presidenta del braç inversor de la UE amb la intenció que assumeixi el càrrec "a principis de l'any que ve", segons ha apuntat el ministre de Finances belga, l'encarregat de gestionar el procés com a president de torn del consell de governadors del BEI.

Després de ser elegida per presidir el BEI, Calviño ha apuntat en una declaració que compareixerà davant els ministres d'Economia i Finances al febrer per explicar les seves prioritats com a presidenta del BEI. 

Per ser elegida presidenta del BEI, Calviño ha hagut de reunir el suport d'almenys 18 estats membres que representin el 68% de l'accionariat de l'entitat inversora de la UE. La seva principal rival era la vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de Competència, Margrethe Vestager, que justament es troba en excedència d'aquesta posició per la candidatura a liderar el BEI.

El PP felicita a Calviño pel seu nomenament al BEI

El Partit Popular ha felicitat Calviño pel seu nomenament com a nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Aquesta bona reacció, curiosa per poc habitual en els populars amb els socialistes, no ha evitat que el PP hagi carregat contra Calviño per tot el que ha fet com a ministra. En aquest sentit, el partit lamenta que “no hagi estat capaç d'imposar una visió econòmica europeista” i que “no hagi contribuït al creixement econòmic” d’Espanya.

El PP ha explicat en un comunicat que espera que la representació espanyola al capdavant del BEI sigui “beneficiosa per al país” i que, des d'aquest nou càrrec, “Calviño sí que centri els seus interessos a resoldre els problemes reals que presenta l’economia”. “Des del Partit Popular, la nova presidenta del Banc Europeu d'Inversions comptarà amb més suport que el que segurament obté dels seus socis de Govern”, ha explicat el PP, que ha garantit estar al seu costat “en nom dels interessos d’Espanya”.