L’hivern ja dura fins a un mes menys que fa 60 anys

Una anàlisi recent indica que l’hivern arriba cada vegada més tard, és menys fred del normal i dura cada cop menys. A ciutats com Lleida, l’estació ha passat de tenir 149 dies a 118 dies. A Barcelona, s’ha reduït de 144 a només 121 dies.

V. R.

La crisi climàtica està alterant cada vegada més els termòmetres espanyols. Els registres mostren com en les últimes dècades s’estan donant temperatures més altes durant tot l’any, episodis de calor més extrema durant els mesos càlids i, paral·lelament, hiverns cada vegada tènues. Una anàlisi recent feta per l’equip del portal eltiempo.es indica que l’hivern arriba cada vegada més tard, és menys fret del que és normal i dura cada vegada menys. De mitjana, s’estima que en els últims 60 anys aquesta estació ha perdut almenys tres setmanes en el conjunt d’Espanya.

Els registres indiquen que l’hivern «s’està apagant» arreu del país. Però, especialment, a les zones d’interior. En observatoris com els de Lleida i San Javier (Múrcia) s’estima que el fred s’ha reduït 30 dies o més. «En el cas de Lleida, per exemple, la durada ha passat de 149 dies a 118 dies. L’inici s’ha retardat més d’una setmana, mentre que el final s’ha avançat unes tres setmanes», destaca l’anàlisi feta per meteoròlegs d’eltiempo.es. A Barcelona, l’estació ha passat de durar 144 dies a durar-ne només 121, per la qual cosa s’han perdut almenys 23 dies de fred.

Fa tan sols un segle, abans que els humans alteressin el clima i desencadenessin una crisi ambiental d’abast global, el característic fred hivernal solia començar a finals d’octubre o a principis de novembre. En les últimes dècades, en canvi, el canvi de temperatura s’ha retardat fins a mitjans o fins i tot finals de novembre. El mateix passa amb el final de l’estació. Antany solia acabar a mitjans d’abril, mentre que ara acaba cap a finals del mes de març.

30ºC al desembre

Aquests valors reflecteixen perfectament el canvi de tendència provocat per la crisi climàtica. Aquest fenomen d’abast global, provocat per les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, ha provocat un augment de les temperatures que està, d’una banda, suavitzant el fred de la temporada i, de l’altra, donant peu a temperatures cada vegada més extremes fins i tot durant els mesos més freds de l’any. Fa tan sols unes setmanes, per exemple, a Màlaga es van registrar màximes de gairebé 30ºC. Això polvoritza el rècord anterior per més de cinc graus. I suposa el registre més alt a Espanya per a un mes de desembre.

També hi ha diversos estudis que apunten a un fenomen paral·lel que es reflecteix en les estacions més fredes de l’any. Segons expliquen els experts, la crisi climàtica crea «les condicions perfectes» perquè brollin fenòmens meteorològics extrems. Segons calcula una anàlisi del Centre Euromediterrani sobre Canvi Climàtic, el nombre de tempestes, temporals i inundacions extremes a Espanya ja ha augmentat exponencialment en les últimes dècades i, si es continua així, es podria multiplicar encara més a finals de segle.

El pronòstic estacional de l’Aemet assenyala que aquest any tindrem l’enèsim hivern més càlid de l’habitual en el conjunt d’Espanya. Tot apunta a temperatures més altes del normal fins a, com a mínim, el mes de març. Les regions on és més probable que els termòmetres estiguin per sobre del normal durant el pròxim trimestre són Andalusia, les Balears, les Canàries i Catalunya. Al territori català, a més, s’espera que l’estació sigui més seca de l’habitual, per la qual cosa, almenys a curt termini, tampoc s’entreveu un final clar de la sequera. n