La Comissió Europea adverteix que Grècia afronta l’«incendi més gran» registrat a la UE

Onze avions i un helicòpter de la flota de la Unió Europea per combatre focs forestals han estat enviats al país per prestar-li suport

Un avió llança aigua a l’incendi del parc nacional de Dadia

Un avió llança aigua a l’incendi del parc nacional de Dadia / DIMITRIS ALEXOUDIS/EFE

EFE

L’incendi forestal que assola un parc nacional de Dadia a Grècia és el «més gran del qual es té registre a la Unió Europea», més de 73.000 hectàrees, i el bloc ha mobilitzat prop de la meitat dels seus avions llançadors d’aigua per tal de fer-hi front, segons va indicar ahir un portaveu de la Comissió Europea.

Onze avions i un helicòpter de la flota de la Unió Europea (UE) per combatre incendis han estat enviats per poder prestar ajuda a Grècia al parc nacional Dadia, al nord de la ciutat de Alexandrúpoli, juntament amb 407 bombers, segons va afirmar el portaveu Balazs Ujvari.

Segons estimacions de l’Observatori Nacional Grec, enguany s’han cremat més de 120.000 hectàrees a tot el país. El recent incendi de Tenerife va afectar unes 15.000 hectàrees.

Segons els efectius antiincendis grecs, tres focs continuen sent problemàtics i encara s’han d’extingir. El parc és a la regió d’Evros, a la frontera grecoturca. Els incendis d’aquest mes d’agost han causat la mort a 20 persones: dinou presumptes migrants, incloent-hi dos nens, que van ser trobats carbonitzats a la regió d’Evros, i un pastor, que va morir tractant de salvar el seu ramat en una regió del centre de Grècia.

Grècia s’ha vist afectada per nombrosos incendis aquest estiu, que el Govern atribueix a efectes del canvi climàtic. La UE disposa d’una flota de 24 avions i quatre helicòpters proporcionats pels estats membres per tal de combatre els incendis dins del bloc i en països veïns.

Actualment treballa en la creació d’una esquadra aèria autònoma, que seria finançada per la UE i composta per 12 avions, que estarà en ple funcionament l’any 2030. «Els incendis són cada vegada més greus», va subratllar Balazs Ujvari.

A prop del bosc de Dadia, la regió de Ròdope també s’enfronta a nombrosos incendis. Un total de 475 bombers que disposen de 100 vehicles, sis avions i quatre helicòpters estan mobilitzats en aquests dos fronts.

Així, els danys dels incendis d’aquest agost, a més de provocar la pèrdua de la vida d’un total de 20 persones a la regió d’Evros i al centre de Grècia, ara al nord d’Atenes es veu assotat per un foc forestal que afecta el mont Parnes, un dels pulmons verds de la capital, que preocupa de manera especial les autoritats.