Futur incert a Polònia: Els conservadors de Llei i Justícia guanyen, però sense majoria

La Plataforma Cívica encapçalada per Donald Tusk és a priori qui més opcions té de pilotar el Govern si tanca acords amb partits més petits

Recompte de vots en les eleccions parlamentàries de Polònia

Recompte de vots en les eleccions parlamentàries de Polònia / Krzysztof Zatycki/SOPA Images vi / DPA

EP

Els resultats oficials difosos per la Comissió Electoral de Polònia mantenen al partit governant, Llei i Justícia (PiS), com a vencedor dels comicis parlamentaris d'aquest diumenge, tot i que amb un resultat insuficient per aconseguir la majoria absoluta que li hauria de permetre conservar la presidència.

Segons dades oficials, el PiS ronda el 38 per cent dels sufragis. L'ultradretana Confederació Llibertat i Independència, potencial aliat, es manté entorn del 7 per cent, per la qual cosa en principi les dues formacions no aconseguiran el llindar de 231 diputats que implica la majoria absoluta en el Parlament.

La Plataforma Cívica encapçalada per l'expresident del Consell Europeu Donald Tusk és a priori qui més opcions té de pilotar el Govern, gràcies al 28 per cent que ha obtingut i a les potencials aliances amb Tercera Via (14 per cent) i Nova Esquerra (8 per cent). De fet, Tusk ja es va donar per vencedor després de conéixer els sondejos a peu d'urna la mateixa nit electoral.

Està previst que els resultats finals es facin públics aquest dimarts i el president polonès, Andrezj Duda, ha demanat calma fins aleshores. Al mateix temps ha volgut remarcar la "gegantesca" taxa de participació, que a falta de completar el recompte superarà el 70 per cent i podria ser la més gran de la història recent, informa l'agència de notícies oficial PAP.

Correspon a Duda encarregar la formació de govern i, excepte sorpreses, començarà en un primer moment per un candidat del PiS, la llista que liderava el primer ministre, Mateusz Morawiecki. Diversos dirigents del partit governant ja han avançat que, si tenen l'encàrrec, obriran un procés de contactes amb altres formacions.