L'empresari Daniel Noboa es converteix en el president més jove de la història de l'Equador

Luisa González, aliada de l'expresident Rafael Correa, accepta la derrota i felicita al seu adversari

Daniel Noboa

Daniel Noboa / Europa Press/Contacto/Alejandro Baque

EP

L'empresari Daniel Noboa, representant d'Acció Democràtica Nacional (ADN), ha guanyat la segona volta de les eleccions a la Presidència de l'Equador, en aconseguir el 52,3 per cent dels vots, segons el Consell Nacional Electoral i, un cop juri el càrrec, serà el president més jove de la història del país.

Noboa, de 35 anys, ha avançat per més de 4,5 punts percentuals al seu rival, la candidata del Moviment Revolució Ciutadana, Luisa González, aliada de l'expresident Rafael Correa, que s'ha quedat amb el 47,7 per cent de les paperetes, d'acord a més del 90 per cent dels vots.

El guanyador dels comicis, després de conéixer els resultats, ha assenyalat que "demà comença a treballar el seu nou president", mentre que González ha acceptat la seva derrota i ha felicitat al rival, a qui ha ofert el seu suport. "Tindrà els nostres vots al'Assemblea (...) per al que necessiti, sempre que no sigui privatitzar els nostres recursos ni precarizar la situació dels equatorians", ha manifestat.

Per la seva banda, el president sortint, Guillermo Laso, ha felicitat Noboa "per haver aspirat a servir els equatorians des del lloc més alt al que pot aspirar un ciutadà" i l'ha convidat al Palau Carondelet: "Serà un gust rebre't", ha afegit, al mateix temps que ha assenyalat que han de començar el procés de transició "des de ja".

Noboa va ser la sorpresa de la primera volta electoral, quan va quedar just per darrere de la seva rival a la segona volta. I és que el resultat de Luisa González demostrat fins a quin punt el 'correísmo' segueix sent un corrent popular a l'Equador, tot i que Correa viu allunyat a Bèlgica i té diverses causes judicials pendents al país sud-americà.

Aquests comicis han estat marcats pel repunt de la violència, atribuït a enfrontaments entre bandes i estès a les presons, especialment durant la campanya, marcada per l'assassinat del candidat presidencial Fernando Villavicencio durant la primera volta electoral. Tant Noboa com González han remarcat en la campanya l'interés per combatre la inseguretat.