Dues nonagenàries moren després d’haver patit agressions sexuals en un hospital a França

Un home ha estat detingut pels fets i ha confessat que va tocar les víctimes i es va masturbar a les seves respectives habitacions

Un agente de policía francés, en una imatge d'arxiu

Un agente de policía francés, en una imatge d'arxiu / EFE

Enric Bonet

Un succés tèrbol que alimenta el debat sobre la seguretat als centres sanitaris a França. Dues àvies franceses, de 93 i 95 anys, han mort aquest mes després d’haver sigut agredides sexualment a la seva habitació en un hospital a Argenteuil, al nord-oest de la perifèria de París. Les agressions es van produir el 14 d’octubre i una d’aquestes nonagenàries, de 93 anys, va perdre la vida aquell mateix dia després d’haver patit un mareig. L’altra, de 95 anys, va morir quatre dies després, segons recull la premsa francesa.

La policia va detenir aquell dissabte a la planta de geriatria de l’hospital Victor DupouySamir B., un francès de 44 anys i que no treballava al centre. L’àvia, de 95 anys, va denunciar que aquest home l’havia tocat, penetrat amb els dits i que s’havia masturbat a l’habitació. L’altra víctima no va poder testificar en patir demència senil, però als seus llençols van trobar restes de semen de l’arrestat. Aquest va reconèixer haver tocat les nonagenàries i haver-se masturbat, però va negar la penetració amb els dits.

La primera de les víctimes va patir un mareig poques hores després de l’agressió sexual i no van aconseguir reanimar-la. La segona va perdre la vida quatre dies després. Tot i que totes dues van morir de mort natural, el cas ha generat commoció i indignació al país veí.

El responsable de les agressions sexuals, que ja tenia antecedents per delictes sexuals, va comparèixer el 16 d’octubre davant un tribunal. Els magistrats van decidir no empresonar-lo de manera preventiva. Una decisió que va generar crítiques, tant en el si del cos judicial com de les forces de seguretat. Actualment, es troba sota control judicial a l’espera del judici, previst per al novembre.

Aquest cas ha alimentat la controvèrsia per la seguretat als hospitals a França. El 1999, una infermera va ser assassinada a Saint-Etienne, al centre-est del territori francès. I no és la primera vegada que l’hospital d’Argenteuil registra una agressió sexual a una pacient.

El Ministeri de Sanitat comptabilitza des del 2005 els delictes en aquests llocs a través d’observatoris específics, que funcionen segons una lògica declarativa. «En els últims anys, hi va haver un augment de la declaració de violències. A què es deu? Potser al fet que els parametges estan més incitats a denunciar-los pels col·lectius i sindicats», apunta al diari L’Humanité la sociòloga Déborah Ridel, experta sobre aquesta qüestió.