Carles Puigdemont, entre les 28 persones influents d’Europa, segons ‘Politico’

L'expresident català apareix el segon de l’apartat de «disruptors», mentre que la futbolista espanyola Jenni Hermoso també aconsegueix una plaça a la llista i entra la novena en la categoria dels «somiadors»

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu / Europa Press / Benoit Doppagne

EFE

L’expresident català Carles Puigdemont i la davantera de la selecció espanyola de futbol femení Jenni Hermoso figuren a la llista de les 28 persones més influents d’Europa del 2024, elaborada pel mitjà ‘Politico’.

Puigdemont apareix el segon de l’apartat de «disruptors», mentre que Hermoso és la novena dels «somiadors».

La llista, encapçalada per «la persona més poderosa del continent», que es donarà a conèixer en un esdeveniment aquesta nit a Brussel·les, es divideix en tres categories (faedors, disruptors i somiadors), que representen cadascuna un tipus diferent d’influència.

«En una picada d’ullet als temps de polarització actuals, la llista inclou no un, sinó dos, secessionistes», explica el mitjà ‘Politico’.

Així, explica, hi ha Puigdemont, «el català que va aconseguir assegurar una amnistia per una votació il·legal d’independència el 2017 –i potser fins i tot una altra oportunitat de secessió– a canvi d’apuntalar el primer ministre espanyol, Pedro Sánchez», i el belga Tom van Grieken, «que vol convertir Flandes en un Estat separatista», i que apareix el sisè a la llista de disruptors d’Europa.

Darrere de Puigdemont, al número tres de la llista de disruptors hi ha el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, seguit de la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, i del president del Grup Popular Europeu a l’Eurocambra, el també alemany Manfred Weber, a qui adjudiquen el sobrenom de ‘l’assassí del Pacte Verd’, en al·lusió a la campanya que va llançar contra la llei de la natura.

Entre els nou principals somiadors que selecciona ‘Politico’ per al 2024 hi ha la davantera Jenni Hermoso, que «va posar en marxa el moment #MeToo del futbol», al protagonitzar el petó no consentit que el llavors president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, li va fer als llavis després de guanyar la Copa del Món 2023 a Austràlia.

«Mentre les seves denúncies avancen pels tribunals espanyols l’any vinent, i amb el món observant cada moviment que fa, la campiona mundial, de 33 anys, té un focus d’atenció que mai va demanar. Tenint en compte que fins ara ha sigut molt franca, és probable que l’aprofiti al màxim», vaticina ‘Politico’.

Els altres dirigents

En la llista de somiadors es troben també, entre d’altres, l’opositor rus Alexei Navalni, anomenat ‘el Mandela de Rússia’, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per totes les dificultats que ha afrontat des que va assumir el càrrec i les que li tocaran el 2024 per «la quantitat de fang» que llançaran els euroescèptics contra la Unió Europea a causa de les pròximes eleccions europees de juny.

Aquesta edició del rànquing de les 28 persones amb més capacitat d’impulsar el debat i dirigir les decisions a Europa, segons ‘Politico’, ha girat entorn d’un tema central: aconseguiran les forces moderades d’Europa fer retrocedir els que es troben als marges i que amenacen el seu control del poder?

L’any passat va ser el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, la personalitat elegida amb més poder d’Europa.

I aquest any, tot i que no encapçala la llista ni tampoc cap de les tres categories, hi torna la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com a segona més influent dels seleccionats com a faedors, junt amb el president francès, Emmanuel Macron, i la ultradretana francesa Marine Le Pen; la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde; o el president turc, Recep Tayyip Erdogan, entre d’altres.