L’exsecretari d’Estat nord-americà Henry Kissinger ha mort aquest dimecres als 100 anys a casa seva a Connecticut, segons han informat els mitjans dels Estats Units.

La seva consultora, Kissinger Associates, ha informat que l'enterrament serà un "servei familiar privat" i que "més endavant" hi haurà una commemoració a la ciutat de Nova York, segons un comunicat recollit per CNN.

El llegendari i controvertit diplomàtic s'havia mantingut actiu fins al final, malgrat la seva avançada edat. El juliol passat va visitar la Xina, ja complerts els 100 anys, per reunir-se amb el mandatari del país, Xi Jinping, i funcionaris d'alt rang.

També ha estat freqüent veure les seves opinions als mitjans sobre temes d'actualitat com la guerra a Ucraïna o els riscos de la intel·ligència artificial.

Kissinger va néixer el 27 de maig de 1923 a Fürth (Alemanya) en el si d'una família jueva que va arribar a Nova York fugint del nazisme quan encara era un adolescent.

Va rebre el Premi Nobel de la Pau al costat del seu homòleg vietnamita Le Duc Thuo per les seves negociacions secretes per acabar amb la guerra de Vietnam, i va normalitzar les relacions diplomàtiques entre els Estats Units i la Xina durant la presidència de Richard Nixon (1969-1974).

No obstant això, també se'l recordarà pel seu suport a dictadures com les de l'Argentina entre 1976 i 1983 i els últims anys del règim de Francisco Franco a Espanya, el seu paper en l'Operació Còndor per reprimir a opositors llatinoamericans d'esquerra o el seu suport al cop d'estat contra Salvador Allende a Xile el 1973.

És, fins al moment, l'única persona en la història dels Estats Units que ha ocupat alhora els càrrecs de secretari d'Estat i assessor de Seguretat Nacional.