Putin confirma que es presentarà a les presidencials russes de 2024

L'antic espia del KGB a Alemanya Oriental va arribar al timó del país per a quedar-se i legalment podria ser reelegit fins a 2036

El president de Rússia, Vladímir Putin

El president de Rússia, Vladímir Putin

Àlex Bustos

El segle XXI ha estat, fins ara a Rússia, el segle del president Vladímir Putin. I amb l'anunci d'aquest divendres fet per ell mateix, aspira a renovar una vegada més el seu càrrec al capdavant del país, almenys fins al 2030, si guanya els comicis del pròxim 17 de març. "En diferents moments vaig tenir diferents pensaments sobre aquesta qüestió. Però entenc que avui és impossible fer una altra cosa. Així que em presentaré al càrrec de president", va anunciar Putin, confirmant un secret a veus, en un acte en el qual va concedir a soldats que van lluitar a Ucraïna el més alt honor militar del país euroasiàtic, l'estrella d'or de l'heroi de Rússia.

Arribat de manera inesperada a la prefectura de l'Estat el 1999 com a successor de l'impopular Boris Yeltsin, menyspreat pel poble rus per la seva gestió dels terribles anys 90 i les seves privatitzacions, el que fos espia del KGB a Dresden es va consolidar en el poder amb la seva política de puny de ferro. Des de llavors només ha estat fora de la presidència durant un parèntesi, entre 2008 i 2012, en el qual va ser rellevat per Dmitri Medvédev. En aquell moment el "tàndem" va dirigir el país, i encara que Medvédev semblava un bufo d'aire fresc i renovador, Putin com primer ministre tenia més pes en la presa de decisions i va acabar apartant al seu protegit per a tornar a la presidència, en la qual legalment podria estar fins a 2036 després de l'última reforma de la Constitució russa.