Borrell proposarà imposar sancions contra colons extremistes israelians malgrat la divisió entre els 27

L'alt representant retreu a Israel l'aprovació del pla per ampliar les colònies al Jerusalem ocupat: "És il·legal"

Un nen mira per la finestra al campament de refugiats de Balat, a Cisjordània

Un nen mira per la finestra al campament de refugiats de Balat, a Cisjordània / EFE

Nazaret Romero (ACN)

L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, presentarà als estats membre una proposta aplicar sancions contra colons extremistes israelians. Així ho ha anunciat aquest dilluns l'alt representant després de la reunió de ministres europeus d'Exteriors en la qual s'ha abordat aquesta qüestió. Després de la discussió entre els ministres, Borrell ha admès les divisions entre els 27 sobre la mesura, però ha remarcat que la posarà igualment sobre la taula. "El meu paper és fer propostes", ha subratllat. "Ha arribat el moment de passar de les paraules als fets, passar a prendre les mesures que podem prendre al respecte contra els actes de violència contra la població palestina a Cisjordània", ha afegit.

Segons ha explicat Borrell, que no ha detallat quan farà arribar la proposta als 27, s'està elaborant una llista de persones "conegudes per les seves activitats violentes i atacs contra palestins" per tal de "proposar sancions" contra ells. En els dos mesos de guerra al Pròxim Orient, més de 200 palestins han mort i prop de 3.000 ha resultat ferits a Cisjordània.

Davant aquestes xifres i la violència dels colons extremistes israelians, Borrell ha expressat la seva preocupació. "Són molts actes de violència i molts morts", ha indicat.

D'altra banda, l'alt representant de la UE ha retret al govern israelià que hagi aprovat el pla per construir 1.700 habitatges al Jerusalem ocupat amb l'objectiu d'ampliar les colònies. "Són il·legals sota la llei internacional", ha afirmat.