Suècia supera l'últim escull per adherir-se a l'OTAN després de rebre la ratificació del parlament hongarès

El país escandinau va sol·licitar l'entrada el maig de 2022, pocs mesos després de l'esclat de la guerra d'Ucraïna

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, dona la mà al primer ministre suec, Ulf Kristersson, davant del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, dona la mà al primer ministre suec, Ulf Kristersson, davant del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg / ACN

ACN

Suècia ha superat l'últim escull per adherir-se a l'OTAN després de rebre la ratificació del parlament hongarès, el darrer estat dins l'aliança que havia de donar llum verda a l'entrada del país escandinau. En una votació celebrada aquest dilluns que s'ha saldat amb 188 vots a favor i 6 vots en contra, Hongria ha aprovat l'adhesió amb el suport del partit del primer ministre hongarès, Viktor Orbán -el Fidesz-, el qual fins ara havia bloquejat l'operació fent ús de la seva majoria a la cambra. Amb la votació d'aquest dilluns, tots els estats membres de l'OTAN han aprovat l'adhesió de Suècia, que va sol·licitar l'entrada el maig de 2022, pocs mesos després de l'esclat de la guerra d'Ucraïna.

La decisió del parlament hongarès arriba després que la formació del Fidesz anunciés la setmana passada la celebració de la votació i el seu suport a l'adhesió de Suècia. "Dur a terme aquest procés de forma prudent ha sigut una decisió encertada", defensava la setmana passada Orbán en ser preguntat pel seu canvi de postura.

Les declaracions del dirigent es van produir el divendres passat en el marc de la visita del primer ministre suec, Ulf Kristersson, a Budapest. En paraules del dirigent hongarès, Suècia i Hongria "sempre han estat socis propers", tot i que també apuntava que les relacions entre les dues parts s'havien "debilitat". "El temps ens ha permès recuperar la confiança", remarcava. Segons Orbán, ser membres de l'OTAN implica "estar preparats per morir l'un per l'altre" i mostrar "respecte mutu".

En el mateix viatge institucional, les dues parts també van informar d'un acord en matèria de defensa pel qual Hongria es comprometia a comprar quatre avions de combat de fabricació sueca i a estendre un contracte de servei per a la seva flota aèria.

Següents passos

Després que tots els països de l'aliança hagin ratificat l'adhesió de Suècia i ho hagin notificat al govern dels Estats Units -dipositari dels tractats-, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, convidarà el país escandinau a signar els tractats.

Prenent l'anterior exemple de Finlàndia, el procés serà àgil. En aquell cas, Turquia va ser l'últim país que va ratificar l'entrada de Hèlsinki -el seu parlament va donar la llum verda el 30 de març de 2023- i, cinc dies més tard -el 4 d'abril-, Finlàndia es convertia oficialment en membre de l'OTAN coincidint amb una reunió de ministres d'Afers Exteriors de l'aliança.

Un cop completat el procés, Suècia esdevindrà el país número 32 en formar part de l'OTAN.