Europa se suma als Estats Units i demana a Israel moderació després de l'atac iranià

El Regne Unit, França i Alemanya demanen evitar una escalada regional del conflicte

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una cimera

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una cimera / Consell Europeu

ACN

Els països europeus han demanat aquest dilluns a Israel moderació després de l'atac amb míssils i drons de l'Iran aquest cap de setmana. Mentre el gabinet del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, decideix la resposta a l'atac i davant el risc d'un conflicte regional, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha traslladat a Netanyahu que els Estats Units no participaran en cap contraofensiva israeliana contra l'Iran, mentre el Regne Unit, França, Alemanya i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, s'han sumat a Washington i el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en la demanda de moderació.

"Hem de prémer el fre i fer marxa enrere", ha assegurat Borrell, tot subratllant que cal "allunyar-se del precipici". El president francès, Emmanuel Macron, ha reclamat a Israel aïllar l'Iran i a evitar agreujar la situació, mentre el canceller alemany, Olaf Scholz, ha demanat a les autoritats israelianes contribuir a reduir la tensió.

Malgrat ser aliat de l'Iran, Rússia també s'ha sumat a la demanda de moderació. "Una major escalada no beneficia a ningú", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.