Uns 600.000 palestins ja han fugit de Rafah per la intensificació dels atacs d'Israel

Les incursions militars israelianes han pres el pas fronterer amb Egipte i han suspès l'arribada d'ajuda humanitària

Ascendeixen a uns 600.000 els palestins que han fugit de Rafah per la intensificació dels atacs d'Israel

Ascendeixen a uns 600.000 els palestins que han fugit de Rafah per la intensificació dels atacs d'Israel / UNRWA

EP

En només una setmana, uns 600.000 palestins han fugit de la ciutat de Rafah, situada a la frontera de la Franja de Gaza amb l'Egipte, per l'augment dels bombardejos israelians i les incursions militars a la ciutat, que han inclòs la presa del costat palestí del pas fronterer i la suspensió de l'arribada d'ajuda humanitària.

"76 anys després de la Nakba, continua el desplaçament forçós dels palestins. A la Franja de Gaza, 600.000 persones han fugit de Rafah des que es van intensificar les operacions militars", ha informat l'Agència de Nacions Unides pels Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) a través del seu perfil a la xarxa social X.

L'oficina de l'ONU, que ha fet referència al terme àrab empleat per descriure la fugida de 700.000 persones el 1948 després de la creació de l'Estat d'Israel en el marc de la commemoració dels 76 anys de la "Catàstrofe", ha afegit que, des del mes d'octubre, "al voltant d'1,7 milions de persones han hagut de fugir de les seves llars i refugis a causa de la guerra a Gaza, moltes d'elles en múltiples ocasions".

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Volker Turk, va denunciar el diumenge "un nou desplaçament massiu per a una població de per si mateix traumatizada". "A on vols (Israel) que vagin? Ja no queda cap lloc segur a Gaza!", va afirmar, abans d'afirmar que es tracta de "gent que està exhausta, que té fam i que s'ha quedat sense opcions".

Israel va anunciar el 7 de maig el control del costat palestí del pas de Rafah, i va suspendre les operacions humanitàries, una decisió que ha fet augmentar la preocupació internacional per la profundització de la crisi humanitària. L'operació va ser llançada després de rebutjar una proposta d'alto-el-foc prèviament acceptada pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamas).

L'Exèrcit d'Israel va llançar una ofensiva sobre la Franja de Gaza com a resposta als atacs executats el 7 d'octubre per Hamas, que van deixar 1.200 morts i 240 ostatges. Des de llavors, les autoritats palestines han notificat la mort de més de 35.200 persones, a les quals se n'hi sumen 480 més com a conseqüència de les operacions de les forces de seguretat i d'atacs de colons israelians a Cisjordània i Jerusalem Est.