L'escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages ha estrenat aquest matí el nou edifici, que substitueix els mòduls prefabricats que fins ara acollien els alumnes a l'avinguda de Sant Joan. Els estudiants han iniciat les classes avui, dos dies després que la resta d'escoles, per acabar de completar el trasllat. La inauguració del nou equipament, que ha reunit mestres i famílies a la porta d'entrada del centre, posa punt final al projecte històric per construir un nou recinte escolar, àmpliament reivindicat per la comunitat educativa des de l’obertura del centre, ara fa 15 anys.

Els alumnes han arribat puntuals al centre, acompanyats per les seves famílies, amb l’emoció de començar el curs en un edifici nou i acomiadar les conegudes afectuosament com a ‘casetes’. En la seva entrada, els ha rebut la directora del centre, Marta Casas, que els ha animat a traslladar els rètols de cada espai al nou equipament, situat a tocar dels mòduls, com un gest per simbolitzar el trasllat de les últimes peces. D’aquesta forma, a mesura que la directora ha fet entrega dels rètols als mestres de cada curs, els alumnes s’han dirigit a la seva aula, tot contemplant les noves instal·lacions més espaioses.

El nou edifici, d’uns dos mil metres quadrats aproximadament, consta d’una planta baixa, on se situen les aules de parvulari, els despatxos, la biblioteca, les aules de laboratori, la cuina i el menjador, entre altres espais. Per altra banda, la primera planta acull els sis cursos de primària, sales polivalents i magatzems. La directora valora la lluminositat i els materials nobles, com ara la fusta, que s’han emprat en la construcció del nou equipament. També afegeix que s’ha guanyat espai per a les reunions amb el claustre, així com per dur a terme reforços, tutories o atenció a la diversitat.

Durant el procés de trasllat, que es va dur a terme amb l’ajuda de la brigada municipal i una empresa especialitzada contractada per l’Ajuntament, «es va procurar mantenir l’essència de les casetes, mantenint els noms d’alguns espais, per donar una sensació de continuïtat als alumnes», afirma Casas. De cara els pròxims mesos, destaca que «caldrà estudiar les aportacions que poden tenir els diferents espais per consolidar nous projectes vinculats, per exemple, a la nova biblioteca o a la zona destinada a l’horta que s’ha creat al pati de l’escola».

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Sant Fruitós, Àdria Mazcuñan, que ha acompanyat els alumnes del Pla del Puig en l’inici de curs, considera que el nou equipament «permet dignificar el projecte educatiu de l’escola, reforçant la integració en un únic espai de les diferents activitats educatives». Alhora, posa de manifest que la culminació del projecte suposa una satisfacció per a moltes famílies i mestres que feia anys que reivindicaven la construcció de l’edifici. En aquest sentit, indica que hi ha generacions d’alumnes que van cursar tots els estudis primaris als barracons.

De fet, diverses famílies reunides a l’entrada de l’escola han testimoniat la llarga espera per veure construït el nou edifici. És el cas dels veïns de Sant Fruitós Antonio Sánchez i Rosa Ortega, que expliquen que quan la seva neta, la Sara, feia parvulari ja es parlava del projecte, «però ara ja es troba a l’institut». Afortunadament, comenten que encara tenen un net petit, en Pol, de 9 anys, que podrà gaudir «durant uns anys de la nova escola».