ERC Sant Fruitós demana un tractament «efectiu» contra el mosquit tigre

La proliferació de l’espècie es deixa notar especialment a Les Brucardes

Tractaments del mosquit tigre a Sant Fruitós

Tractaments del mosquit tigre a Sant Fruitós / ARXIU | AJUNTAMENT DE SANT FRUITÓS

Jordi Escudé

Jordi Escudé

El grup municipal d’ERC a Sant Fruitós de Bages, a l’oposició, reclama a l’equip de govern de Gent fent Poble (GfP) que es dugui a terme un inventari exhaustiu dels embornals que hi ha al municipi «perquè no en quedi ni un sense tractar» en les accions contra la proliferació del mosquit tigre. Així ho ha apuntat la portaveu del partit i cap de l’oposició, Àdria Mazcuñan, després que en el ple d'aquest dimecres al vespre es va rebutjar la moció que presentava ERC amb propostes per a la lluita contra l’insecte.

La plaga s’ha estès especialment per la urbanització de les Brucardes, on darrerament ja s’han aplicat mesures de tractament per mirar de combatre-la, i que bàsicament se centren en els embornals on s'acumula l'aigua estancada i les larves de mosquit. Segons ha explicat l’alcalde, Joan Carles Batanés, i vista la problemàtica que hi ha en moments puntuals com els d’aquests dies, el govern de Gent fent Poble ha demanat a l’empresa que l’Ajuntament ja té contractada que faci actuacions extres (més enllà de les quatre anuals que hi ha per contracte), i ja les hauria completades, tant a les Brucardes com a la resta del nucli. Tanmateix, i en base a unes mostres realitzades per un particular expert, ERC apunta que, en el cas de les Brucardes, el tractament amb granulat insecticida tan sols s’hauria aplicat al 34% dels 53 embornals amb aigua observats, amb la qual cosa «no solucionem res», sosté Mazcuñan, que reclama l’inventari «per poder fer tractaments efectius i ben fets». Admet que allà on s’ha actuat hi ha hagut bons resultats, «però s’ha de veure si això es mantindrà en progressió. S’hi hauria d’anar insistint», sosté. La mostra en qüestió es va fer en dues fases. El 18 de juliol es van concentrar als carrers Mirador del Bages, Bon Temps i al carrer dels Burjons, on es van trobar 19 embornals amb aigua , 8 dels quals no tenien granulat insecticida. I el dimarts 20 de juliol, es van observar 34 embornals amb aigua als carrers de Sant Onofre, dels Ginebrers, dels Caçadors, carrer i passatge del Puig, avinguda de les Brucardes, carrers de la Mare de Déu de Núria i Montcau, i plaça del Racó Perdiguer. D'aquests 34, 27 no tenien granulat insecticida.

Gent fent Poble insisteix que s’han fet tractaments extra per part «de professionals d’una empresa especialitzada» que «a més, va ser contractada pel tripartit» que va governar els tres darrers anys del mandat passat i que liderava ERC, «però ara resulta que no ho fa bé», lamenta Batanés en referència a les queixes dels republicans. Diu que el tractament s’ha practicat allà on l’empresa ha considerat, entenent que «ells són els especialistes, però si resulta que no ho fan com cal, seré jo qui demanaré a ERC per què es va agafar aquesta empresa i no una altra».

L’alcalde justifica el no de GfP a la moció del darrer ple «no pel contingut, sinó per les formes». Argumenta que en el seu programa el partit recull 453 propostes d’actuació per anar desenvolupant durant el mandat, i una d’elles és la lluita contra la proliferació del mosquit tigre. Diu que ja hi estan treballant «i ho continuarem fent», i es mostra crític amb l’actitud d’ERC, «que ha estat tres anys governant i ara ens diu com ho hem de fer nosaltres. Això no va així», lamenta.