El PSC de Súria fa valer la seva majoria per desencallar el centre de dia i la biblioteca

El nou govern porta dues aprovacions al ple d’aquest dijous per avançar en els projectes i mirar de no perdre subvencions

Enderroc de l'antic Cal Pau, on s'ubicarà el SAIAR

Enderroc de l'antic Cal Pau, on s'ubicarà el SAIAR / ARXIU | OSCAR BAYONA

Jordi Escudé

Jordi Escudé

El govern del PSC a Súria, que actualment té majoria amb 7 regidors dels 13 que conformen el consistori, farà valer la seva força per encarrilar els projectes del centre de dia i de la nova biblioteca, que en l’anterior mandat van quedar aturats per desavinences entre els grups. L’executiu portarà les dues propostes al ple extraordinari que hi ha convocat per a les 7 de la tarda per desencallar-los i intentar preservar subvencions ja concedides de cara a la seva execució.

En concret, al plenari d’avui se sotmetrà a votació l’aprovació definitiva del projecte bàsic i d'execució del centre per a gent gran, anomenat Servei d’Atenció Assistencial Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR), i també l’aprovació inicial del projecte de la biblioteca. Són dos esculls que van polemitzar la política municipal en l’anterior mandat, i amb dificultats de prosperar després que la coalició de govern entre PSC i els independents del GIIS perdés la majoria amb un trencament momentani de la coalició i la marxa posterior d’un dels seus regidors, que va passar a no adscrit. Ara el PSC en té prou per reprendre els projectes en solitari, si bé l’alcalde, Albert Coberó, diu que intentarà sumar altres suports al ple d’avui per donar més legitimitat a les propostes i deixar enrere la polèmica derivada de les discrepàncies que hi havia sobre la necessitat de construir el SAIAR i sobre la ubicació dels dos equipaments. Tant el PSC com el GIIS, que formaven govern, sempre van defensar la conveniència de disposar del SAIAR i de situar-lo al solar de l’antic edifici de Cal Pau, on l’oposició, en canvi, volia construir-hi la nova biblioteca, que l’executiu pretenia (i pretén) ubicar a l’antic cinema Califòrnia.

El canvi d’actors en l’actual mandat, i sobretot la majoria del PSC, asseguren l’opció defensada pels socialistes, que volen accelerar el procés i garantir els ajuts concedits, i per això «portem al mateix ple l’aprovació definitiva del SAIAR i la seva licitació», apunta l’alcalde. El SAIAR es troba en una fase més avançada perquè el projecte havia anat prosperant mentre el govern va mantenir la majoria. S’havien aconseguit 317.000 euros d’ajuts de la Diputació, però condicionats a la seva justificació en despeses abans del 31 de desembre d'enguany, tenint en compte que les obres ja haurien d’haver començat. «Anem justos», diu Coberó, però confia que «encara tindrem temps per poder-les justificar» si es fa ara la licitació i els treballs es poden iniciar de cara a la tardor. Si no fos possible, «i acabem perdent aquests diners, ho haurem d’assumir amb fons propis, i ens sabrà greu», lamenta l’alcalde, «però sabrem que des del govern haurem fet tot el possible».

El projecte del SAIAR, que puja a 1,8 milions d’euros, es preveu executar en un termini d’uns 16 mesos, i té pendent la resolució d’una nova subvenció demanada, en aquest cas de mig milió d’euros provinents dels fons Next Generation. És la segona petició que es fa després que la primera fos denegada, i a hores d’ara no se sap si serà concedida ni per a quin import.

Pel que fa a la biblioteca, està pressupostada en uns 3,4 milions, dels quals 1 l’aportarà la Generalitat amb subvencions. També estan condicionades a la seva despesa dins de termini, però en aquest cas és fins la tardor del 2025. «Voldríem començar les obres passat Nadal», diu Coberó, i durarien entre un any i mig i dos anys.