El col·lector de salmorres torna a afectar un tram de riu, ara a Sant Joan

El vessament, ja resolt, ha matat arbres de ribera en un tram d’uns 50 metres entre el pont blau i el petit

Arbres cremats per la sal al tram del vessament

Arbres cremats per la sal al tram del vessament / MONTSALAT

David Bricollé

David Bricollé

El col·lector de salmorres ha protagonitzat un nou vessament al Bages de les seves aigües salobres, segons ha denunciat la plataforma Montsalat i ha confirmat l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat, gestora de l’espai fluvial, tot i que alhora ha assegurat que l’incident ja ha estat resolt. En aquest ocasió, es va produir a la riba esquerra del Cardener, davant del nucli urbà de Sant Joan de Vilatorrada, en el tram que hi ha entre l’entrada sud del poble (el pont blau) i el pont Petit, a la partida de Mas d’en Pla, tot i que ja en terme municipal de Manresa. Segons Montsalat, i malgrat el vessament (que es va registrar el dia 20) ha estat aturat i resolt, la conseqüència ha estat la mort «fulminant dels grans àlbers i pollancres» en un tram d’uns 50 metres del bosc de ribera. Els grans arbres cremats i morts per la sal, donen ara una tètrica benvinguda a qui arriba a Sant Joan de Vilatorrada pel pont Blau, el pont central de la població que enllaça amb el carrer Cardener.

El col·lector, que en aquest tram transporta únicament les salmorres provinents de l’activitat minera del Bages (al Baix Llobregat se n’hi afegeixen d’altres indústries), és titularitat de l’ACA, però en té concedit el manteniment a l’empresa Sorigué.

Aquest episodi se suma als nombrosos vessaments que la canonada ha anat registrant al llarg dels últims anys, l’últim dels quals que va transcendir va tenir lloc a la zona de la riera del Tordell de Súria, a principi de març. En aquell cas, però, no va ser directament al col·lector, sinó en una canonada que connecta amb aquest una bassa de retenció situada a l’àrea del Pla de les Hortes i el Salí, sota la planta de tractament d’ICL al Fusteret.

Montsalat considera que la reiteració d’aquests episodis «és indignant», perquè «mentre associacions i voluntaris de Sant Joan de Vilatorrada i d’arreu de la conca s’esforcen a arranjar la riba del riu per fer-la més verda, viva i acollidora, el col·lector de salmorres va repartint aleatòriament mortaldat».

Cal recordar que des de fa anys es treballa per construir un nou col·lector perquè l’actual, inaugurat als anys 80, fa temps que ha quedat obsolet per la seva pròpia funcionalitat, però el nou no estarà completament llest per entrar en servei fins al 2026.

Subscriu-te per seguir llegint