Mor als 97 anys Joan Vila Fargas, que va cedir en vida la finca Urpina a la Fundació Ampans

El funeral es farà dilluns a les 10 del matí a l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola

D'esquerra a dreta, Dolors Isern, Joan Vila, Toni Espinal i Janeta Camps, durant la inauguració de la llar Urpina, l'any 2010

D'esquerra a dreta, Dolors Isern, Joan Vila, Toni Espinal i Janeta Camps, durant la inauguració de la llar Urpina, l'any 2010 / AMPANS

Redacció

Sant Salvador de Guardiola ha perdut aquest dissabte als 97 anys Joan Vila Fargas, que va cedir la finca Urpina d'aquest municipi a la Fundació Ampans. La sala de vetlla s'obrirà aquest diumenge de 10 a 2 a la Funerària Fontanova (carrer Bruc de Manresa), i el funeral tindrà lloc dilluns, a les 10 del matí, a l'església parroquial de Sant Salvador de Guardiola.

La cessió de la finca Urpina a Ampans va tenir lloc l'any 2006, quan el matrimoni format per Joan Vila i Dolors Isern van visitar Fundació per donar a l'entitat la seva finca i destinar-la a l'acolliment i la generació d'oportunitats per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

El traspàs de Vila arriba anys després de la mort de la seva esposa Dolors. Ampans recorda la trajectòria del matrimoni, que va viure a la casa pairal, amb els seus dos fills, Ramon i Salvador, "i van poder veure com creixia, dia a dia, el projecte de la finca Urpina dissenyat per la Fundació". Tal com expliquen fonts de la pròpia entitat, tot plegat passa per la recuperació de les vinyes, la creació d'una llar que acull a 24 persones amb necessitats de suport, la granja de cabres i la formatgeria que dona feina a 12 persones. D'aquesta manera, "Ampans va anar transformant la finca fins el que és avui dia", i en aquest camí, "Joan Vila ha estat una persona generosa, amb una gran capacitat de visió per preservar la protecció dels seus dos fills, i alhora, de la família i de la finca".

Des d'Ampans es recorda Joan Vila com "un home de pagès, que ha viscut pels seus fills i per la terra. Un home que ha tingut una vida llarga, marcada per la guerra i la mort del seu pare. Una vida de treball, dedicada a la família, a la granja, a les terres de les que ell sempre deia que 'no som els amos de res, només som administradors temporals de la terra'." 

Recentment Joan Vila rebia un homenatge del seu poble, Sant Salvador de Guardiola, en la festa anual dedicada a la gent gran. Va ser el 29 d'abril, en que l'Ajuntament li va fer entrega d'un record com a veí de més edat del municipi, juntament amb Maria Sellarès, la veïna més gran.

En un vídeo d'Ampans, es posa en valor el gest de Joan de l'Urpina i la seva dona, com un exemple de llegat en vida que dona origen al projecte social que empara les persones amb necessitats de suport: https://www.youtube.com/watch?v=8QqkNILo9gk