Sant Vicenç commemora dissabte el centenari de l’històric pont d’accés al municipi

El programa d'actes recrearà el que es va fer fa 100 anys durant la inauguració de la infraestructura

Polo, Mauriz i Jiménez durant la presentació dels actes commemoratius

Polo, Mauriz i Jiménez durant la presentació dels actes commemoratius / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

La recreació històrica «100 anys del Pont de Sant Vicenç de Castellet», un partit de futbol entre els benjamins de FC Barcelona i el FC Sant Vicenç de Castellet i la cursa d’atletisme històrica seran els principals protagonistes de la commemoració del centenari de l’històric pont d’accés al municipi, construït l’any 1923 i convertit en la primera gran obra impulsada per la Mancomunitat de Catalunya.

Els actes de commemoració del centenari, que s’han presentat aquest dilluns, comencen aquest cap de setmana coincidint amb els 100 anys de la seva inauguració, el 8 de setembre del 1923, però s’estendran al llarg dels pròxims mesos amb diferents propostes com la Fira del Vapor i culminaran l’any vinent amb la presentació d’un llibre sobre el Pont de Sant Vicenç, durant la celebració de la Festa Major d’Hivern.

L’alcalde de Sant Vicenç de Castellet, Dani Mauriz, ha destacat que «el Pont és una obra i un element històric no només del nostre municipi, sinó del nostre país. La gran porta d’accés a la vila, una de les principals vies que connecta les dues ribes del riu Llobregat i un sinònim de modernitat». Segons Mauriz, és «un espai ple d’història, víctima de la Guerra Civil, però que va aconseguir renéixer de les seves cendres. Un element que mereix ser dignificat». Per tot plegat, pels dies 9, 10 i 11 de setembre l’Ajuntament, de la mà del teixit associatiu local, ha impulsat un ampli programa d’activitats obert a tota la població que permetrà recuperar, donar a conèixer i preservar la història i la importància del Pont des de la seva inauguració el 8 de setembre de 1923 fins a dia d’avui.

El regidor d’Actes i Festes, Pau Polo, ha posat èmfasi en el fet que «el programa és una recreació del de fa 100 anys, però portat a l’actualitat, on s’entrellaça el passat i el present». Per la seva banda, la regidora de Cultura, Carme Jiménez, ha afegit que «conscients de la transcendència d’aquest centenari, apostem per sumar a la seva festa la celebració de l’Aplec de Castellet i els actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya». D’aquesta manera, Sant Vicenç podrà gaudir de tot un cap de setmana «ple d’història, cultura, festa i germanor».

L’acte central es farà aquest dissabte al migdia quan la comitiva oficial i històrica iniciarà un recorregut des de l’Ajuntament fins al Pont on tindrà lloc l’acte commemoratiu i un dels moments més esperats: la recreació històrica «100 anys del Pont de Sant Vicenç de Castellet». En aquest sentit, el consistori fa una crida a tota la població a participar en una fotografia col·lectiva que vol recrear la imatge històrica del Pont, protagonista de la portada del programa d’activitats, per a evidenciar-ne la seva modernització.

Ja a la tarda, l’activitat continuarà amb un altre dels grans atractius de la jornada: el gran partit de futbol entre el Futbol Club Barcelona i el FC Sant Vicenç de Castellet, al Camp de Futbol Municipal Les Roques. I, encara en clau esportiva, a les 6 començarà la cursa d’atletisme històrica amb sortida des de la plaça de l’Ajuntament. A la nit, hi haurà concert de cobla, amb l’actuació d’Els Lluïsos de Taradell; i a les 22 h, concert de versions amb la banda Harpo i un espai de food trucks al parc de les Escoles Velles.

Més activitats a l’Aplec de Castellet

L’endemà de la celebració dels 100 anys d’aquest espai patrimonial, tindrà lloc l’Aplec de Castellet, que enguany arriba amb més activitats que mai, amb la participació de la Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet i l’Esbart Dansaire Santvicentí. L’aplec arrencarà amb una cercavila amb els gegants i grallers des de l’església, i continuarà amb un esmorzar amb coca al Pla de les Vives.

Al migdia tindrà lloc la missa, el repartiment de ramets, l’ofrena floral i la cantada del Goig de la Verge de Castellet. I abans de dinar hi haurà l’actuació de l’Esbart Dansaire Santvicentí i el ball dels Barons de Castellet des del Pla de Castellet. El programa clourà a la tarda amb una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Vila d’Olesa. Però, l’activitat festiva no acabarà aquí i els dies 10 i 11 de setembre el municipi se sumarà, com ja és tradició, als actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, amb més propostes que mai i amb grans novetats com la recuperació de la Marxa de Torxes la vigília de la diada.