Súria tanca la piscina per un cas de gastroenteritis que vincula al paràsit que va generar un brot a Callús

Al municipi, almenys una persona ja ha estat diagnosticada per una infecció gastrointestinal

El brot de gastroenteritis que ha obligat a tancar la piscina municipal de Callús afecta almenys dinou persones

Imatge d'arxiu de la piscina de Súria

Imatge d'arxiu de la piscina de Súria / Mireia Arso

Redacció

L'Ajuntament de Súria ha anunciat aquest dilluns que s'ha avançat el final de la temporada d’estiu de la piscina municipal, després de la detecció d’un cas d’infecció gastrointestinal. El consistori apunta que la infecció possiblement hagi estat produïda pel paràsit cripstosporidium. Es tracta del mateix paràsit que ha provocat un brot de gastroenteritis a Callús amb una trentena de persones afectades i que també va obligar a clausurar la piscina municipal la setmana passada. Tot i això, el Departament de Salut ha afirmat a Regió7 que no s'ha analitzat el cas de Súria i, per tant, no es pot vincular al brot de Callús, ja que es desconeix si es tracta d'una infecció causada pel mateix paràsit.

Segons el consistori de Súria, la mesura té "un caràcter exclusivament preventiu amb l’objectiu d’evitar la propagació d’aquest paràsit, que també ha afectat altres piscines públiques del nostre entorn". La decisió d’avançar el final de la temporada de la piscina municipal ja ha estat comunicada a la Societat Atlètica de Súria (SAS) com a entitat encarregada de la gestió del recinte durant aquest estiu.

Tot i que l'Ajuntament ha vinculat el tancament de la piscina municipal amb el brot de gastroenteritis provocat pel paràsit cripstosporidium, el Departament de Salut assegura que no es poden relacionar ja que no s'ha fet una anàlisi del veí de Súria que pateix la infecció gastrointestinal. En aquest sentit, fonts del Departament expliquen a aquest diari que ni el CAP ni l'Ajuntament de Súria han informat a l'Agència de Salut Pública de Catalunya i que no hi ha cap situació sanitària que faci necessari el tancament de la piscina de Súria, com sí que va ser el cas a la piscina municipal de Callús. De fet, Salut explica que hi ha hagut una trentena de persones afectades pel broc de Callús. Per la seva banda, l'Ajuntament surienc es remet al comunicat emès avui.

El consistori demana la comprensió dels usuaris de la piscina, davant la necessitat d’avançar el final de la temporada. Al mateix temps, també fa una crida a les persones que disposin de piscina privada per tal d’extremar les precaucions i vetllar per la bona qualitat sanitària de l’aigua.

El període d'incubació del paràsit és d'1 a 12 dies

Segons la informació facilitada per l’Agència de Salut Pública, la infecció per criptosporidium pot ser asimptomàtica, tot i que en la majoria dels casos es presenten diarrees autolimitades, que en alguna ocasió poden durar unes cinc o sis setmanes i poden ser més greus per les persones immunosupressores o per a les persones més grans amb malalties cròniques. El període d’incubació és d’1 a 12 dies, amb una mitjana d’una setmana.

El mecanisme de transmissió és fecal-oral i des del consistori es considera que "el fet d’empassar aigua lúdica infectada (de parcs aquàtics i piscines, per exemple) està aportant més casos emergents de la malaltia". També es pot transmetre mitjançant la contaminació creuada de mans infectades i de superfícies.