L’ICS ensenya com portar una vida més saludable en una desena de municipis

Les escoles de salut del Bages i el Berguedà, amb activitats per millorar la salut i el benestar de la ciutadania, s’amplien a més poblacions

L'escola de salut de Sant Vicenç va ser la pionera

L'escola de salut de Sant Vicenç va ser la pionera / ICS Catalunya Central

Redacció

L’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central impulsa, a partir d’aquest mes de setembre, diverses escoles de salut al Bages i al Berguedà, amb activitats gratuïtes que tenen per objectiu millorar la salut i el benestar de la ciutadania i acostar l’atenció primària a la comunitat. Sant Vicenç de Castellet, que és la primera que es va impulsar, farà la seva quarta edició mentre que a Berga, Santpedor i Súria serà la segona. L’escola de salut s’amplia enguany a sis municipis més i es farà per primera vegada a Navàs, Callús, Bagà, Gironella, Guardiola i Puig-reig.

Les sessions sobre agilitat, equilibri, benestar emocional, salut bucodental, automedicació, salut sexual i reproductiva i alimentació saludable, entre d’altres, estan liderades per professionals d’atenció primària d’infermeria, nutrició, i farmàcia i també per referents de benestar emocional, higienistes o fisioterapeutes.

Les escoles de salut són una intervenció comunitària liderada pels equips d’atenció primària (EAP), els continguts de les quals es treballen estretament amb altres institucions i entitats dels municipis, com són ajuntaments, associacions de veïns, biblioteques, casals de persones grans, serveis socials o centres cívics. El disseny i el desenvolupament de la intervenció s’adapten a les característiques i necessitats de cada municipi.

Sant Vicenç va ser pioner

L’Equip d’Atenció Primària Sant Vicenç de Castellet va ser pioner a la Catalunya Central en la promoció i prevenció de la salut amb activitats comunitàries adreçades a la gent gran del municipi en el format d’Escola de salut. Aquesta n’és la quarta edició, i es farà els dimecres (de 10 a 11 h) a l’Esplai d’avis de la Fundació La Caixa. Començarà l’11 d’octubre amb un taller de prevenció de caigudes, coincidint amb la Setmana de la Gent Gran.

La taula de treball de socialització Santpedor fa salut”, integrada per la ciutadania i amb la representació de l’Ajuntament i representació i coordinació del CAP de Santpedor, posa en marxa a partir de l’octubre la segona edició de l’Escola de salut per a persones a partir de 60 anys del municipi. S’iniciarà el 19 d’octubre i finalitzarà l’11 abril. Les sessions tindran lloc a la Sala 1 d’Octubre de la Biblioteca Pare Ignasi Casanovas, de 16 a 17.30 h.

La segona edició de l’Escola de salut de Súria, que organitza l’ICS amb l’Ajuntament del municipi, tindrà lloc del 14 de setembre al 15 de desembre, de 10.30 a 11.30 h a l’Esplai. Les sessions a Navàs seran els dilluns, del 18 de setembre al 18 de desembre, de 18 a 19h a la sala d’actes de la Biblioteca municipal. La primera Escola de salut de Callús arrencarà el 28 de setembre amb una xerrada sobre nutrició en patologies cròniques. Les xerrades es faran a la Sala de plens de l’Ajuntament, de 9.15 a 10.15h.

A la comarca del Berguedà, Puig-reig comença demà la seva escola de Salut que es farà els dimarts de 18 a 19.30h a l’espai de La Sala. A Guardiola les xerrades es faran els dijous, d’11.30 a 12.30h a la Llar del Pensionista del municipi. La segona edició de l’Escola de salut de Berga s’iniciarà el 20 de setembre i tindrà lloc de forma quinzenal, els dimecres, de 17 a 18 h al Casal Cívic de Berga. En el cas de Gironella totes les sessions seran de 18 a 19.30 h a la Biblioteca municipal i començaran el dimarts 26 de setembre. A Bagà, per la seva banda, les activitats seran els dijous d’11.30 a 12.30 h al Club Sant Jordi.