Sallent omple de vida els carrers amb la Festa Major i la Fumera (FMA)

Enguany el format de tenir dos espais per concert s'ha tornat a consolidar, mentre que la Fumera ha celebrat els seus 10 anys de vida al carrer. 

Un dels actes de la Festa Major d'enguany

Un dels actes de la Festa Major d'enguany / AJUNTAMENT DE SALLENT

Olga Gili

Sallent va tancar ahir una setmana de Festa Major amb els concerts de nit com a principals protagonistes. La festa s’ha dut a terme durant la primera setmana de setembre i ha apostat per una combinació de música, cultura popular, activitats esportives, gastronomia i altres propostes.

I és que tan la Torre del Gas com la plaça Sant Antoni Maria Claret, coneguda com la plaça dels arbres, es van omplir respectivament fins ahir amb els seus actes de nit que, malgrat no tenir un cap de cartell, van servir per tal que el poble quedes petit i amb les places ben plenes. De fet, l’any passat des de l’Ajuntament ja es va apostar pel mateix format: tenir dos escenaris de referència. Per una banda hi havia el que estava situat a la Torre del Gas i l’altre situat a la plaça Sant Antoni Maria Claret. L’objectiu de tot plegat era no generar malestar entre els veïns i no concentrar la festa només en una plaça, sinó poder-ho fer en diferents espais i combinant actes a les dues places. Això sí, la idea no era separar les places ni per edats ni per ofertes, sinó ambdues oferir varietat per no discernir les propostes. En aquest sentit la plaça dels arbres ja va oferir un concert durant la prèvia de la Festa Major amb el Quinto Carajillo, una proposta que va deixar la plaça plena de gom a gom.

I és que l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, explicava que “l'oferta que també ens dona la Torre del gas és poder oferir ambient amb food tracks”. També és veritat que “just al costat de la plaça hi ha contramestres, que ajuda que a partir d’una certa hora es pugui fer festa i consolidar el descans del veïns”. I és que contramestres es va omplir també per poder allargar la festa en un espai pensat per dur a terme tota mena d’activitats. Ribalta també destacava que el fet de poder dividir la festa en dos espais ajudava a poder deixar els espais més endreçat.  

La Fumera, 10 anys al carrer

Per la seva banda, la Fumera estava de celebració. Un total de 10 són les que ja porten a l’esquena des de la Festa Major Alternativa de Sallent. Aquest any, com a novetat, donaven un toc al Magatzem, un dels espais de la Fumera situat a la plaça de la Verdura. En ella hi van instal·lar una nova food track, anomenada “fumtrack” que ha estat possible amb la realització d'un Verkami per a finançar-la. Una nova estructura que s’afeixen als cubs. De fet, sense deixar de banda el Magatzem, enguany també s’ha creat una nova beguda elaborada per David Alejandro Navarro, guanyador de la World Class Competition a Madrid.

Actualment la Fumera compta amb un total de 150 persones voluntàries i amb 4 espais diferents, els quals han agrupat 55 actes. La plaça de les colles, el passadís, la Carbonera el Magatzem i el Pati són espais pensants per poder agrupar diferents actes ja sigui teatre, música, activitats infantils, entre d’altres. De fet, aquest any i tornant als orígens, el patí ha pogut estar en el seu lloc habitual, situat al pati de la Casa Museu Torres Amat.

Tot plegat en una festa que ha comptat amb un pressupost de més de 30.000 euros, on els guanys venen des de les barres, fins a l’ajuda d’entitats i comerços.