Sant Joan actualitza les ordenances amb un increment de l’IBI i la taxa de residus

Es tracta de la primera modificació substancial dels darrers 8 anys

Per primera vegada, el consistori incorpora criteris de progressivitat en diversos impostos

Ple municipal celebrat aquest dijous, on es va fer l'aprovació inicial de les ordenances

Ple municipal celebrat aquest dijous, on es va fer l'aprovació inicial de les ordenances / Ajuntament Sant Joan

Redacció

L’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha aprovat inicialment la modificació de les ordenances fiscals per l'any vinent, que suposa una actualització dels preus dels impostos i taxes. Es tracta de la primera modificació substancial dels darrers 8 anys i incorporen per primer cop criteris de progressivitat en diversos impostos. Segons el consistori, la reducció dels ingressos i l’augment dels preus de consum i dels subministraments fan que sigui obligatori obtenir nous ingressos i la regularització suposarà un increment d’impostos com el de l’IBI o la taxa de residus. En el context actual, l’equip de govern ha qualificat la proposta aprovada de «raonable, responsable i justa».

Per alleugerir la càrrega per a les famílies, el pagament de l’IBI, un impost que, segons fonts municipals, no es modificava des de l’any 2016 i que estava completament desactualitzat, es fraccionarà en tres quotes diferents. De la mateixa manera, la taxa per la prestació del servei de gestió de residus, que es trobava igual de desactualitzada que l’IBI, també es fraccionarà en dos pagaments.

Segons el consistori, l’impost de l’lBI actual a Sant Joan se situa per sota de la mitjana comarcal en el tipus d’IBI urbà i actualitzant l’impost se situaria més a prop de la mitjana, tot i que encara per sota de municipis com Cardona, Castellnou de Bages, Fonollosa o Súria. També ha informat que aquest impost «incorpora modificacions importants», com que per primera vegada a Sant Joan es fixen tipus impositius diferenciats per a usos i immobles de valors cadastrals molt diferents. D’aquesta manera, es busca protegir el comerç i la petita empresa industrial, ja que tindran un tipus impositiu inferior al de grans superfícies o grans empreses industrials. Aquesta modificació que afecta només a 7 empreses grans permet no incrementar un 5% addicional l’IBI a les famílies en els més de 4.400 immobles residencials.

Així mateix, s’incorpora un recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges permanentment desocupats, majoritàriament en mans d’entitats financeres. Sant Joan pateix una situació de manca d’habitatge i aquesta mesura «pretén donar-hi solució incentivant que pisos actualment buits siguin posats a venda o lloguer».

L’objectiu de fixar quotes diferenciades en els impostos és també present en les modificacions a la taxa de residus. D’aquesta manera, s’aplica un nou escalat per a la taxa d’establiments comercials de manera que un petit comerç de 200 m2 tindrà una taxa inferior al d’una gran superfície de més de 1.000 m2. Fins ara pagaven el mateix rebut tot i que el volum de residus generat era molt diferent. La taxa de residus actual a Sant Joan és de les més baixes dels municipis de l’entorn i amb l’actualització de les quotes es busca apropar-se als estàndards i al mateix temps complir l'obligació legal de reduir el dèficit del servei.

Novetats en les bonificacions

D’altra banda, l’Ajuntament de Sant Joan també ha aprovat l’augment de bonificació de l’impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com a plusvàlua. Les bonificacions passen a ser del 90% per a tothom, tant per als cònjuges com per fills i filles o descendents directes. Així mateix, s’incorporen novetats en les bonificacions de caràcter mediambiental. En el cas de l’IBI residencial la bonificació per instal·lació de plaques solars passa del 20% al 35% i en l’Impost de Vehicles, se suprimeix la bonificació als de més de 25 anys, més contaminants.

L’aprovació de les ordenances fiscals va comptar amb el vot a favor dels 10 membres del govern (format per Alternativa per Sant Joan i Compromís amb Sant Joan), amb tres abstencions dels grups municipals a l’oposició de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya i els quatre vots contraris del Partit dels Socialistes de Catalunya.