Sant Vicenç encarrila la reforma interior de l’antiga caserna per al lloguer social

L’Ajuntament és a punt de licitar les obres d’adequació dels dotze pisos de l’edifici, un per a emergències, per poder-ne disposar en un any i mig

Una imatge exterior de l’antiga caserna

Una imatge exterior de l’antiga caserna / ARXIU/D. B.

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet podrà destinar finalment d’aquí a un any i mig l’edifici de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a habitatge de lloguer social. Es tracta dels dotze pisos que fins el 2004 havien estat ocupats pels agents del cos i les seves famílies i que, un cop reformats, es gestionaran per al lloguer a persones necessitades, i un d’ells es reservarà per a situacions d’emergència social.

Ja fa uns mesos que l’Ajuntament va signar un conveni amb l’Incasol i l’Agència Catalana de l’Habitatge per poder adequar l’immoble i destinar-lo a usos socials, i ara ja disposa del projecte de reforma que preveu licitar en les properes setmanes. «Serà una reforma important però bàsicament interior perquè l’edifici està molt bé», apunta l’alcalde, Dani Mauriz, de manera que si no hi ha cap imprevist, calcula que els habitatges ja podrien estar a disposició dels nous inquilins «d’aquí a un any i mig».

Les reformes pendents adequaran l’interior dels pisos per a la nova habitabilitat, i es posarà un ascensor

Segons el conveni ja signat i aprovat pel ple municipal de Sant Vicenç, l’Incasol assumirà una inversió de 650.000 euros per a l’adequació dels habitatges, consistent bàsicament en «dotar-lo de l’aerotèrmia necessària, canviar cuines i banys..., i en posar un ascensor», que comuniqui les tres plantesque té l’edifici, explica l’alcalde.

Un cop acabats els treballs, la gestió dels onze pisos de lloguer social anirà a càrrec de l’Agència Catalana de l’Habitatge, mentre que l’Ajuntament es farà càrrec d’un dotzè pis que únicament acollirà inquilins en situacions d’emergència social. En paral·lel a les obres, Generalitat i Ajuntament preveuen analitzar de forma conjunta quins criteris s’establiran per a l’accés de les famílies als pisos, perquè és una qüestió que «encara no està treballada», diu Mauriz, si bé seran famílies que es trobin en situació de risc d’exclusió social.

En espera des del 2004

L’antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Vicenç de Castellet ocupa un edifici del carrer d’Eduardo Peña d’aquesta població, i està en desús des que el cos policial va marxar del poble l’any 2004.

Des d’aleshores, encara van passar uns anys abans l’Ajuntament no va poder adquirir el bloc, que era propietat del ministeri, i es van poder iniciar gestions per donar-li una utilitat pública, per a la qual es van posar vàries propostes sobre la taula. Inicialment, s’havia parlat de convertir l’antiga caserna en un espai de cohabitatge per a famílies que haurien format una cooperativa per poder gestionar elles mateixes els pisos, i més tard també es va proposar de fer-hi un alberg. Tanmateix, cap de les dues propostes no va acabar de prosperar, entre altres coses perquè ni l’una ni l’altra no s’ajustaven a la catalogació d’ús d’un edifici que l’Ajuntament va adquirir per a finalitats públiques, a diferència dels pisos socials a què es destinarà ara.

Subscriu-te per seguir llegint