Súria incorpora codis QR explicatius en cinc espais històrics del patrimoni miner

L’estrena es fa coincidir aquest dissabte amb una visita guiada al nou Museu de la Mineria

Un dels cinc codis QR que s'han instal·lat

Un dels cinc codis QR que s'han instal·lat / AJUNTAMENT DE SÚRIA

David Bricollé

David Bricollé

El Museu de la Mineria de Súria, que va obrir portes la primavera passada, ofereix aquest dissabte 14 d’octubre una visita guiada, que s'inclou dins de la programació de les Jornades Europees de Patrimoni. Aquesta activitat coincideix amb l'estrena de la instal·lació de codis QR explicatius situats en cinc espais de la vila estretament relacionats amb la història minera de Súria, a través dels quals es pot accedir a vídeos divulgatius en català, castellà i anglès.

El Museu de la Mineria, impulsat per l’Ajuntament de Súria, es planteja com un projecte viu, dinàmic i obert que pretén anar més enllà dels límits tradicionals d’un museu clàssic, per tal d’integrar-se en el territori i mostrar les petjades de la història minera surienca en el seu propi entorn. Un primer pas en aquesta direcció és la recent instal·lació dels codis QR sobre els següents temes destacats de la història minera. En concret, són la Colònia Santa Maria (ubicat a la placeta de la Verge); els habitatges miners (al carrer Mare de Déu del Pilar); el pou del Salí (en l’indret d’aquesta desapareguda instal·lació minera); Sant Pere del Puig (codi QR ubicat al voltant de les restes de l’església de Sant Pere del Puig); i les Guixeres (ubicat al voltant del forn 3 d’aquest espai patrimonial). Els codis QR permeten accedir a vídeos divulgatius de curta durada sobre cadascun d’aquests temes, en els tres idiomes esmentats.

Aquests vídeos també es podran veure en el canal de l’Ajuntament a YouTube i a través del web del Museu de la Mineria, que també ofereix informació sobre aquests cinc espais miners i altres temes relacionats amb la història del sector a la vila. El web del Museu incorporarà progressivament nous continguts en diferents formats, amb l’objectiu de convertir-se en un canal de documentació i divulgació sobre la mineria surienca.

Vista general d'una de les sales del Museu de la Mineria de Súria

Vista general d'una de les sales del Museu de la Mineria de Súria / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Aquesta serà la primera visita guiada al centre explicatiu des de la seva obertura, el passat mes d’abril. L’activitat és gratuïta, oberta a tothom i s’iniciarà a les 11 a l’edifici del Casinet (Poble Vell), amb entrada per l’Oficina de Turisme de Cal Balaguer del Porxo.

El centre d’interpretació conté diferents elements i objectes representatius de la història de l’activitat minera a la vila, a més de plafons explicatius i vídeos sobre l’evolució d’aquest sector i el seu fort impacte econòmic i social.

La incorporació més recent al museu és una maqueta de l’antiga estació del cable miner, que ha estat donada pel seu autor, el surienc José Peña Pascual, com a testimoni d’aquesta emblemàtica instal·lació.

Maqueta del cable que s'ha incorporat recentment al museu

Maqueta del cable que s'ha incorporat recentment al museu / AJUNTAMENT DE SÚRIA

Pròximament, el centre també disposarà de quaderns amb la traducció dels plafons al castellà i l’anglès, per als visitants que ho requereixin.

L’horari d’obertura habitual del centre és els divendres, dissabtes i festius d’11 a 2 del matí, i els dissabtes també de 4 a 7 de la tarda.