Els Embarrats dedicaran tota una setmana al passat industrial de Sant Joan

El municipi acull fins diumenge les activitats relacionades amb la festa, que tindrà el plat fort els dies 20, 21 i 22 d'octubre

Una família de pagès en plena mudança és una de les recreacions d'Embarrats

Una família de pagès en plena mudança és una de les recreacions d'Embarrats / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

El tèxtil i la vida a la llera del riu Cardener a principis del segle XX seran de nou els protagonistes de la festa dels Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada, que enguany hi dedicarà tota una semana, amb activitats des d'aquest dilluns, 16 d'octubre, tot i que el plat fort serà el cap de setmana del 20, 21 i 22 d’octubre. Les visites teatralitzades al voltant de l’espai industrial del municipi es mantenen com un dels principals atractius de la festa que, en aquesta ocasió, tindran com a protagonistes les trementinaires.

Els Embarrats, la fira que rememora el passat industrial de Sant Joan de Vilatorrada amb recreacions històriques que tenen les fàbriques del municipi com a escenari principal, arriba aquest any a la seva onzena edició. Durant tota la setmana vinent, la població acollirà activitats, que van des de xerrades fins a un itinerari musical, passant per un sopar a la fàbrica. El cap setmana arribaran les visites teatralitzades a les fàbriques, les parades al carrer i els espectacles habituals que recorden l’ambient que es vivia al Sant Joan de principi del segle XX, on tot girava al ritme que marcaven les fàbriques.

Els actes previs a la fira arrenquen dilluns amb una xerrada sobre el patrimoni de Sant Joan de Vilatorrada, a càrrec de Jordi Rodó Rodà, i el dimarts es farà un maridatge de música, telers i gastronomia. Es tracta d’un itinerari musical pels espais més especials de la fàbrica Burés, a càrrec de l’Escola de Música de Sant Joan, la Pallareta, Bar Avenida i Joyce Beer Co. El dimecres Xènia Vilella parlarà de «Les trementinaires, les remeieres del bosc» i dijous a la tarda la biblioteca acollirà contes d’Embarrats, amb Clara Gavaldà. Al vespre, a Cal Burés, serà el torn del sopar a la fàbrica cuinat en directe pel xef santjoanenc Diego Alías Borjas i el seu equip de Ca l’Amador.

Divendres i dissabte es faran les visites teatralitzades, que giraran al voltant d'un grup de trementinaires que arriba al poble a la cerca d’un antic manuscrit amb una recepta misteriosa. Amb grups es farà un itinerari guiat amb 10 escenes per tot l’espai industrial del segle XIX. Les visites, que porten per títol «Remeis, tradició, misteri i creences al viatge al cor de les fàbriques», tenen les places limitades i es faran cada 30 minuts de 2/4 de 7 de la tarda a les 10 de la nit amb inici al pati de la xemeneia de Cal Gallifa. D’altra banda, el diumenge, hi haurà les visites guiades de caràcter històric a la fàbrica Burés i el canal.

Recreacions històriques

Diumenge, que serà la jornada central, hi haurà accions teatralitzades entorn de la fira. Entre les representacions destaca el campament de gitanes, al pati de la xemeneia de Cal Gallifa, les remeieres i el xerraire. No hi faltaran tampoc les bugaderes, l’escola de minyones i minyons, els músics de carrer, ni l’habitual Congregació de l’Església i la processó, que farà un recorregut per la fira. Els visitants també podran seguir l’espectacle itinerant de la família de pagès i la mudança.

En l'àmbit comercial, tant dissabte com diumenge, al carrer del Riu i als voltants de Cal Gallifa hi haurà parades d’artesans i oficis de principi del segle XX i el carrer Vilaseca acollirà la mostra de comerç local i entitats. La fira disposarà també de l’Envelat-Taverna, al pati de la Ludoteca, amb propostes gastronòmiques i musicals.