La depuradora de Sant Fruitós, Navarcles i Santpedor generarà electricitat per a l'autoconsum

La instal·lació d’un motor de cogeneració permetrà convertir el gas que genera el procés de la planta, en energia

Les instal·lacions de l'EDAR

Les instal·lacions de l'EDAR / AIGÜES MANRESA

Redacció

L'estació depuradora d'aigües residuals que dona servei a Sant Fruitós, Navarcles, i Santpedor, podrà produir energia per a l'autoconsum. La clau està en un nou sistema que s 'ha posat en marxa aquest mes d'octubre i que permetrà cremar el biogàs amb un motor generador d'electricitat, i no pas amb un sistema en torxa sense aprofitament energètic com fins ara. A més, suposarà un estalvi de 89 tones de CO2 a l'any de carboni enviat a l'atmosfera.

La cogeneració produeix, per un costat, escalfor, i per l’altre, energia elèctrica. La calor de la cogeneració s’aprofitarà per l’escalfament dels digestors, on es produeix el biogàs que s’utilitza com a combustible, i l’energia elèctrica es consumirà a la pròpia EDAR.

La instal·lació, ha tingut un cost de 455.856,60 euros i produirà uns 374.720 kWh l’any, que equival a l’energia consumida per 93’6 llars a l’any. L’obra, ha estat finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua, i emmarcada en el conveni que té amb la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament que fixa les dotacions pressupostàries per a garantir l’adequat sanejament de les aigües residuals per als pròxims 4 anys (2022-2025) en un total de 12 sistemes de sanejament de les comarques del Bages i el Moianès.

Es complementarà amb una planta fotovoltaica

Actualment també s’està portant a terme la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’EDAR. Un cop en marxa, el conjunt suposarà un estalvi del 60% de l’energia elèctrica i 199,70 tones de CO2 estalviades, que equival al consum de 174 llars a l'any.