Sant Feliu es tornarà a omplir per Tots Sants d’històries de bruixeria

El municipi obre aquesta tarda els actes previs a la tradicional Fira de les Bruixes amb un taller sobre herbes remeieres i trementinaries

Les recreacions teatrals són un dels atractius de la Fira de les Bruixes

Les recreacions teatrals són un dels atractius de la Fira de les Bruixes / Arxiu/Alex Guerrero

Queralt Casals

Queralt Casals

Sant Feliu Sasserra es prepara per rescatar, un any més, la memòria de les dones que van ser condemnades per bruixeria amb la celebració de la tradicional Fira de les Bruixes, que té lloc al municipi cada 1 de novembre. Les parades i les actuacions teatrals envairan de nou el nucli antic de la petita població bagenca, que avui ja obre les activitats paral·leles al voltant de la fira, que ja suma vint-i-quatre edicions convertida en una cita de referència de la diada de Tots Sants.

Dimecres vinent els carrerons i places del nucli antic de Sant Feliu Sasserra s’ompliran de parades d’artesans, comerços locals i tavernes que compartiran espai amb productes esotèrics, tarotistes i vidents, que donen singularitat a la fira. Les herbes remeieres tindran un espai propi a la plaça de Baix, amb remeis tradicionals, dites i refranys. Més enllà de l’espai firal, l’altre gran atractiu de la fira seran les actuacions que fan una interpretació lliure de fets històrics ocorreguts al territori al segle XVII contra les dones que alçaven la veu a la societat patriarcal de l’època.

Per la plaça de l’Església, epicentre de la festa, hi passaran, en sessions de matí i tarda, els aprenents de bruixes i bruixots amb els seus particulars saraus, les espellofadores i els homes de la taverna, abans de viure un dels moments més emblemàtics de la fira: el Samaniat, el ball de les bruixes en honor del mascle cabró. Ja ben entrada la tarda, s’escenificarà la captura de les dones acusades de bruixeria i portades davant el jutge, que finalment seran traslladares fins al Serrat de les Forques on són penjades. Enguany, la fira estrena direcció artística amb Montse Rodríguez i Laura Domenèch.

Les activitats, però, comencen avui mateix amb un taller d’herbes remeieres i trementinaires amb Olga Domingo, descendent de trementinaires de Cal Negre d’Ossera. L’acte es farà a les 7 de la tarda al Centre d’Interpretació de la Bruixeria. Demà, a la mateixa hora, però a l’Ateneu, hi haurà un taller de sabó a partir d’oli de rebuig, a càrrec de Fina Padrós, i divendres la biblioteca Sant Pere Almató acollirà un taller de màgia amb el màgic Pol i l’Ateneu un debat coorganitzat amb Òmnium Osona-Lluçanès sobre Arts escèniques i noves masculinitats, amb Josep Maria Miró. Els actes previs acabaran diumenge al matí amb un taller sobre la màgia de les escombres.

La por centra la Fes-ta Bruixa

El dia previ a la Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra, el 31 d’octubre al vespre, com és habitual, tindrà lloc la Fes-ta Bruixa, amb un espectacle de creació pròpia de la mà de l’Associació Cultural QFOIS, que porta per títol SITLUX: les 7 cares de la por.

El muntatge de la vigília de Tots Sants girarà al voltant dels diferents punts de vista i interpretacions que pot tenir la por i com aquesta ha condicionat al llarg dels anys l’existència de les dones. Per a l’espectacle, l’associació cultural santfeliuenca comptarà amb diferents col·laboracions com la de la companyia de circ Hotel Iocandi (Tomeu Amer i Griselda Juncà), Marta Erra, Els Cremats d’Olost, Joan Catany, Irene Flores i Laia Vargas.

El muntatge es podrà veure a les 10 de la nit a la plaça de l’Església i les entrades es poden comprar anticipades (5€) o a taquilla el mateix dia (8€). Tot seguit, la festa seguirà a l’Ateneu amb l’actuació de la Mitjanit i PD Marla.