Sant Vicenç ha de suspendre el ple d'aquest dimecres perquè no té secretari

ERC, a l'oposició, denuncia la situació i en responsabilitza directament el govern de Junts

Ple de constitució del nou ajuntament de Sant Vicenç, ej juny passat

Ple de constitució del nou ajuntament de Sant Vicenç, ej juny passat / ARXIU | HELENA CARBONELL

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Sant Vicenç de Castellet ha hagut de suspendre el ple que hi havia previst per aquest dimecres al vespre (en què s'havien d'aprovar les ordenances) perquè s’ha quedat sense secretari. L’absència d’aquesta figura comporta una manca de quòrum que n’impedeix la celebració, i per llei s’ha posposat 48 hores, si bé la sessió de divendres queda a l’expectativa de si ja hi haurà o no un nou professional a secretaria.

La problemàtica amb la figura del secretari s’arrossega des de fa un parell de mesos, quan el 12 de setembre va plegar el secretari habilitat que hi havia en comissió de serveis, que va optar per recuperar la plaça que tenia assignada prop de Tarragona. Per sortir del pas, i d’acord amb la Direcció General d’Administració Local (DGAL), l’equip de govern va nomenar de forma interna un funcionari com a secretari accidental, si bé per llei només pot exercir durant un mes, de manera que a partir del 12 d’octubre l’Ajuntament en va haver de prescindir. L’alcalde, Dani Mauriz, defensa la feina «incansable» que s’ha fet des que el 28 d’agost es va saber que plegava l’anterior secretari per trobar-ne un altre, «però ha estat infructuosa». Explica que la borsa de la DGAL està buida i que tampoc s’ha trobat ningú a través de la Diputació, de manera que «jo mateix he fet almenys 35 trucades per buscar secretaris habilitats» com a mínim per cobrir el ple. Diu que ha estat impossible per incompatibilitat al no complir els requisits o perquè no han volgut, i denuncia «la indefensió en què ens trobem davant la precarietat existent degut a la normativa».

ERC, que és el principal partit de l’oposició a Sant Vicenç, ha denunciat la situació aquest dimecres a l’Ajuntament just en el moment que havia de començar el ple, a 2/4 de 8 del vespre, i ha mostrat la seva «preocupació per una situació extraordinària que de facto atura l’activitat de l’administració» més enllà d’aquest ple, apuntava la portaveu del partit, Adriana Delgado, tenint en compte que sense secretari tampoc es poden celebrar les Juntes de Govern, per exemple. Els republicans en fan directament responsable l’executiu de Junts. I és que consideren que en realitat Junts no vol disposar de funcionaris habilitats «perquè són més legalistes i amb molt de control», i enlloc d’això diu que l’executiu vol optar per impulsar un nou procés de promoció interna per tenir un funcionari del propi Ajuntament, i mentrestant poder disposar d’algun professional d’un altre municipi que vulgui acumular hores donant servei també a Sant Vicenç. Mauriz nega en rotund aquestes afirmacions, que titlla de «demagògia barata» i diu que «precisament el que voldríem és un habilitat estatal que cobrís la plaça vacant que té Sant Vicenç». Admet la possibilitat d’obrir un procés per promocionar un funcionari interí per a les feines de secretari «però s’allargaria 2 o 3 mesos, i això ens condemna a la situació en què estem».

D’altra banda, ERC també acusa el govern municipal de no haver fet prou per retenir l’únic secretari habilitat en comissió de servei que es va apuntar a la convocatòria de l’Ajuntament després que plegués l’anterior. "Ni tan sols ha respost la petició", diu Delgado. Mauriz sosté que el professional va acabar renunciant perquè tenia vàries alternatives, i en va acabar escollint una altra. Així mateix, s’ha hagut de prescindir d’un altre funcionari d’una altra població que semblava que podria cobrir temporalment la plaça però finalment ha resultat tenir complerta l’acumulació d’hores permeses.