El Bages centra la campanya del 25N en «esborrar» la violència contra les dones

Té com a símbol una goma d'esborrar per interpel·lar a totes les persones a ser agents actius

El Consell Comarcal ha atès des de principi d’any 65 dones per qüestions de violència masclista

Presentació de la campanya comarcal contra la violència masclista

Presentació de la campanya comarcal contra la violència masclista / Mireia Arso

Queralt Casals

Queralt Casals

El Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) del Consell Comarcal del Bages ha atès des de principi d’any un total de 165 dones, 65 de les quals per qüestions relacionades amb la violència masclista. Amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el pròxim 25 de novembre, el Consell impulsa una campanya comarcal que enguany se centra en els infants com a víctimes paral·leles d’aquesta xacra i té com a símbol una goma d’esborrar. L’ens preveu repartir-ne 4.000 entre els municipis de la comarca per fer-ne difusió en el marc de les activitats programades.

El Consell Comarcal del Bages ha presentat aquest dilluns els detalls de la campanya del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. «Esborra la violència masclista» és el lema de la campanya d’aquest any i té com a símbol i fil conductor una goma d’esborrar, interpel·lant a totes les persones de la comarca a ser agents actius a esborrar les violències masclistes. Segons la consellera d’Educació, Dones i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal del Bages, Àdria Mazcuñán, «la goma és una eina molt visible i molt clara del que estem reivindicant, que la fem servir per eliminar les coses que no ens agraden».

Les víctimes paral·leles

Fins a mitjans d'octubre, un total de 51 dones han estat assassinades a l’Estat, una realitat que també comporta que un total de 51 infants menors de 18 anys hagin quedat orfes. En el marc de la campanya, el Consell ha presentat un vídeo, que es farà públic el 25N, en què es veu un infant que espera que la seva mare arribi a recollir-lo a l’escola i que vol ensenyar que la violència masclista comporta també moltes altres víctimes i un autèntic daltabaix familiar i de l’entorn més proper de les dones que són assassinades.

Per aquest motiu, segons Mazcuñán, la campanya vol posar un especial èmfasi en «les víctimes paral·leles, que són els nens i nenes i el seu entorn, que a vegades passen desapercebudes i en pateixen les conseqüències». En aquest sentit, ha fet «una crida perquè totes les persones, no només les dones, se sentin implicades en la lluita contra la violència masclista». La consellera comarcal ha lamentat «haver de continuar fent campanyes de sensibilització per fer front a una realitat que, malauradament, no s’atura» i ha recordat que des del Consell «es treballa cada dia, constantment, en la prevenció de les violències masclistes» i es fan accions preventives a les escoles i als esplais.

4.000 gomes d’esborrar

La campanya inclourà la impressió i difusió de diferents materials com tres cartells identificatius de la campanya per a mostrar diferents tipus de violències que cal eliminar, com és el cas de les violències digitals, i també distribuirà unes 4.000 gomes d’esborrar als ajuntaments. La voluntat és fer difusió de tot aquest material en el marc de les activitats de reflexió, debat i suport que es programaran durant les pròximes setmanes a la comarca coincidint amb la jornada del 25 de novembre.

L’ens repartirà gomes entre el personal del Consell i el dilluns 27 de novembre es farà un acte de sensibilització i record a les dones assassinades, per a totes les persones treballadores. El mateix dilluns a la tarda, en el marc del ple de la corporació es repartiran gomes als càrrecs electes, es llegirà el manifest i es passarà el vídeo de la campanya.