La Fira Medieval d’Oficis de Súria amplia les recreacions i les activitats divulgatives

El circuit de la festa, que aquest cap de setmana arriba a la vintena edició, incorpora el nou centre d’interpretació del Museu de la Mineria 

El Poble Vell de Súria s'ambientarà el proper cap de setmana com una petita vila medieval

El Poble Vell de Súria s'ambientarà el proper cap de setmana com una petita vila medieval / Arxiu/Oscar Bayona

Queralt Casals

Queralt Casals

La Fira Medieval d’Oficis de Súria arriba aquest proper cap de setmana a la seva vintena edició ampliant les recreacions històriques i les activitats de divulgació de l’edat mitjana. Enguany, com a novetats, s’incorpora al circuit de la fira el nou centre d’interpretació del Museu de la Mineria i es faran projeccions de documentals sobre oficis antics i perduts. La fira, que es pot visitar dissabte i diumenge, manté la presència d’artesans, tallers i visites guiades.

El Poble Vell de Súria ja ho té tot a punt per retornar al seu passat amb una nova edició de la Fira Medieval d’Oficis. Durant dos dies, el nucli històric de la població bagenca es convertirà en una petita vila medieval amb paradistes, artesans d’oficis tradicionals, tallers i actuacions de carrer que portaran al visitant a fer un autèntic viatge en el temps.

Enguany, el programa d’actes arriba carregat de novetats amb més recreacions històriques com els espectacles itinerants La ronda dels Jofres, El carro de les viandes i Buscant la Castlana de Súria o l’escena Vida al Castell, amb els Jueus de l’Aixada, que s’aniran repetint els dos dies de la fira. En aquesta edició, com a novetat, s’incorpora al circuit de la fira el nou centre d’interpretació del Museu de la Mineria, que va obrir portes el passat mes d’abril a l’edifici de Can Sivila del Lloc (El Casinet). Es podrà visitar els dos dies de la festa i s’hi podrà veure la projecció de documentals sobre oficis antics i perduts. D’altra banda, l’església del Roser acollirà una exposició de diorames medievals, que se sumarà a les mostres a l’aire lliure sobre música medieval i instruments de tortura.

Espectacles emblemàtics

A banda de les novetats, la fira manté la presència d’artesans, tallers, visites guiades i espectacles emblemàtics com l’obra Salats!, una història d’embolics medievals, original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius, al voltant del descobriment d’un jaciment de sal a la Súria medieval, a càrre del Foment Cultural, a l’Era del Castell. Tampoc hi faltarà una altra de les recreacions tradicionals, la de la mina de sal, amb els Jueus de l’Aixada, al túnel de la Bateria.

La Fira Medieval d’Oficis es caracteritza per l’alta presència d’entitats locals i per l’àmplia oferta d’activitats participatives per als visitants, com tallers i actuacions al carrer, on es poden veure danses, rondalles, cants, joglars i cavallers. Com és habitual, es podran fer visites guiades al Poble Vell i al jaciment arqueològic de l’Església del Roser i es podrà visitar el centre d’interpretació del Castell. Pel que fa a les activitats adreçades al públic familiar, hi haurà tallers infantils, contacontes i espectacles de titelles.

La Fira Medieval d’Oficis tornarà a tenir la implicació de nombroses persones i entitats de la vila. Així, pels carrers i places del Poble Vell hi haurà actuacions de l’Escola Municipal de Música, els Grallers del Poble Vell, l’Agrupació Sardanista, la Societat Coral La Llanterna, els Bastoners de Súria i el Tro Gros. A més de les activitats que es desenvolupen al Poble Vell, el comerç de Súria obre les seves portes durant la fira, amb les botigues guarnides amb ambientació medieval.

La fira, organitzada per l’Ajuntament de Súria, arrencarà dissabte a les 10 del matí amb una cercavila musical, a càrrec dels Grallers del Poble Vell, i es clourà diumenge, a 2/4 de 9 del vespre.