Castellnou rehabilitarà l’edifici Montserrat per reobrir-lo com a sala polivalent l’any que ve

El nou govern farà una intervenció mínima per resoldre els dèficits de seguretat que van fer tancar l’equipament el 2018

Imatge exterior de l'edifici Montserrat

Imatge exterior de l'edifici Montserrat / ARXIU | OSCAR BAYONA

Jordi Escudé

Jordi Escudé

El nou govern de Castellnou es Mou, a Castellnou de Bages, afrontarà els pròxims mesos uns treballs «mínims» de reforma que permetin reobrir l’edifici Montserrat, que servia de casal del poble i sala polivalent fins que va tancar portes el 2018 perquè no complia la normativa en matèria de seguretat.

Es tracta d’una intervenció molt ajustada al que demana la llei per als usos públics d’un equipament com aquest tenint en compte les deficiències que presentava i per les quals es va haver de tancar. Així doncs, el projecte d’execució se cenyirà a la climatització, a la ventilació, a l’adopció de mesures contra incendis, i a l’adaptació dels accessos, especialment per a persones amb mobilitat reduïda, i tindrà una capacitat màxima per a 300 persones, apunta l’alcalde, David Canyadó. Diu que «són les quatre actuacions que es necessiten per poder reobrir», després que el 2015 ja s’havia fet una primera intervenció a la coberta i a la instal·lació elèctrica a partir d’una subvenció de 130.000 euros de la Diputació. Ara es vol afrontar la resta de deficiències que havien quedat pendents, però de moment sense anar més enllà del necessari per poder-ho assumir econòmicament. L’Ajuntament es vol orientar a partir del pressupost que presentin tres arquitectes, però calcula un cost d’entre uns 50.000 i 70.000 euros, «molt lluny del milió i mig» que havia estimat l’anterior govern d’ERC a partir d’un informe que va encarregar.

I és que, la qüestió econòmica ha estat precisament el motiu de controvèrsia que ha mantingut encallada qualsevol mena d’intervenció a l’edifici durant aquests cinc anys per falta d’acord entre els grups amb representació al ple. Després del tancament l’any 2018, indicat per un informe tècnic que ho aconsellava perquè podia posar en risc la seguretat dels usuaris, el govern d’ERC que hi havia aleshores es va comprometre a analitzar l’estat de l’immoble i determinar quant costaria condicionar-lo. Tanmateix, es va voler deixar passar el mandat per tenir més marge de temps per decidir, amb la idea d’encarregar un nou informe, en aquest cas extern. Els resultats es van tenir l’estiu del 2021 (ja en el següent mandat), i va concloure que caldria una despesa d’1,5 milions d’euros per fer totes les actuacions necessàries per adaptar l’edifici a la normativa, incloent-hi també intervencions en l’estructura de la teulada i en els tancaments. El govern d’ERC que hi havia en aquell moment va considerar «inassumible» aquesta inversió, mentre que Nou Castellnou (vinculat al PSC) demanava encarregar un projecte i anar-lo fent per fases, i Junts, també a l’oposició, proposava una consulta popular. Les desavinences van impedir arribar a un acord i l’edifici es va quedar com estava.

Ara, el nou govern que hi ha des del juny, ha volgut posar fil a l’agulla amb un pressupost molt menor, però que considera suficient per poder reobrir l’edifici. «No deixa de ser una decisió política», sosté Canyadó, convençut que aquesta reforma «es pot enfocar de moltes maneres», en el sentit que, segons diu, «en l’estudi que es va fer hi havia partides de fins a 8.000 euros per desbrossar, o de 15.000 per pintar l’exterior..., quan no són mesures obligatòries per reobrir l’edifici».

De moment, l’Ajuntament ha encarregat a la brigada municipal que faci unes primeres tasques de neteja i adequació a l’espera de poder impulsar el projecte de reforma. Encara està en procés i hi ha pendent de demanar una subvenció del catàleg de serveis per restaurar edificis emblemàtics ja existents, i que ha de sortir d'aquí a poc, diu Canyadó. Tanmateix, sosté la voluntat de reobrir l’edifici al llarg del 2024.

Un cop en funcionament, l’edifici Montserrat recuperarà les funcions de sala polivalent que ja tenia, i també les opcions de lloguer si algú ho demanava, igual com es fa amb el centre cívic.

Subscriu-te per seguir llegint