Cardona crea el programa d’Ambaixadors de la Sal per promocionar-la com a producte gourmet

El xef manresà Jordi Llobet és el primer a qui se li atorga la distinció honorífica

El xef Jordi Llobet és el primer Ambaixadors de la Sal de Cardona

El xef Jordi Llobet és el primer Ambaixadors de la Sal de Cardona / ARXIU/ALEX GUERRERO

David Bricollé

David Bricollé

Cardona ha creat la figura dels Ambaixadors de la Sal. Una distinció que atorgarà a xefs de reconegut prestigi que promoguin l’ús i la difusió de la sal cardonina, tant a escala nacional com internacional, com a producte gastronòmic d’alta qualitat, que com a tal es comercialitza des de fa poc més d'un any. De fet, ja ha nomenat el primer d’aquests ambaixadors, que recau en la figura del reconegut cuiner manresà Jordi Llobet, que durant any va estar al capdavant del restaurant l’Ó de Món Sant Benet, on va ser distingit amb una estrella Michelin com a cap de cuina.

La distinció la promou la Fundació Cardona Històrica i el programa es configura com un projecte cooperatiu i de treball en xarxa de persones compromeses amb l’impuls d’iniciatives i propostes innovadores al voltant de la Sal de Cardona (nom amb què es comercialitza), «donant-la a conèixer entre els diferents col·lectius de professionals del sector gastronòmic, empresarial, turístic, de distribució de productes alimentaris o de creadors de tendències de consum, així com pel públic en general».

Així mateix, es promourà la concessió de distincions honorífiques a persones que pel seu reconeixement social, cultural, professional o docent, així com d’arrelament amb el municipi de Cardona i el seu entorn, esdevinguin dignes representants de la Sal de Cardona.

Prsentació de la Sal de Cardona com a producte de comercialització culinària, el 2021

Prsentació de la Sal de Cardona com a producte de comercialització culinària, el 2021 / ARXIU/AJC

Es tracta d’un ingredient d’alta puresa i amb molta història, tot i que la seva comercialització actual és recent com a producte de taula. Sal de Cardona s’extreu del subsol de la Vall Salina, del cor del diapir subterrani format per l’evaporació d’un mar que banyava la Catalunya Central fa 36 milions d’anys. Gaudeix de màxima puresa (99,97% de clorur sòdic), obtinguda simplement d’esmicolar la roca extreta del diapir. Es fa servir des de fa més de 6500 anys. Des del Neolític mitjà, passant per l’època ibera, l’imperi romà, l’edat mitjana i la moderna fins als nostres dies. Es considera una de les millors sals del món per la seva puresa, la seva major capacitat saladora i les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular.

Els ambaixadors i ambaixadores actuaran com a prescriptors de la Sal de Cardona, contribuiran a crear aliances estratègiques, assessoraran la Fundació Cardona Històrica en la difusió del producte i col·laboraran en l’organització d’actes i esdeveniments.

Jordi Llobet, el primer ambaixador

El xef Jordi Llobet i Gómez ha estat nomenat el primer ambaixador de la Sal de Cardona. El prestigiós xef manresà compta amb una dilatada trajectòria en el món de la restauració, amb una àmplia experiència nacional i internacional, havent estat distingit amb una estrella Michelin.

L’any 2008 Llobet va guanyar el segon premi al millor cuiner d’Espanya. L’any 2013 va convertir-se en el xef del restaurant l’Ó de Món Sant Benet, on va ser distingit amb una estrella Michelin com a cap de cuina. Actualment, el Jordi Llobet capitaneja el projecte de l’Espai Gastronòmic, una escola de cuina dinàmica i innovadora.

A més del vessant formatiu i de recerca gastronòmica, Jordi Llobet col·labora participa activament en accions de promoció territorial, amb la comarca del Bages com a nucli de treball i interès de difusió dels seus valors i recursos endògens.