El model Fonollosa: les claus de la futura taxa de deixalles

El municipi bagenc serà un dels primers del territori en aplicar recàrrecs als veïns que no reciclin correctament

L’ús de la targeta amb el sistema de contenidors tancats permet al consistori saber les llars que reciclen bé i les que no 

Sallent també aplicarà un taxa justa per al reciclatge amb contenidors tancats

Sallent també aplicarà un taxa justa per al reciclatge amb contenidors tancats / Arxiu/Jordi Escudé

Queralt Casals

Queralt Casals

Una vegada consolidats sistemes eficients de recollida selectiva com el porta a porta o els contenidors tancats, el proper pas en la gestió dels residus és avançar cap al pagament d’una taxa justa, el que es coneix com a pagament per generació. D’aquesta manera, es premia aquells ciutadans que separen correctament els residus reduint-los la taxa d’escombraries. Alguns municipis ja comencen a apostar-hi, com és el cas de Fonollosa que, a partir de l’any vinent, cobrarà una taxa personalitzada segons el grau de reciclatge que facin els ciutadans amb el sistema de recollida de contenidors tancats, que es va implantar fa un any i mig. L’ús que fa cada llar de la targeta intel·ligent que obre els contenidors permet al consistori saber qui recicla bé i qui no i, per tant, a qui haurà de penalitzar i a qui premiar. Altres municipis, com Sallent, també hi aposten.

Del 27% al 75% de reciclatge

El municipi de Fonollosa va implementar a mitjans de l’any passat el sistema de recollida de residus amb contenidors tancats, que li ha permès passar d’un 27% a un 75% de mitjana de recollida selectiva. El consistori es mostra molt satisfet amb aquests resultats, però, vol fer un pas més i establir una taxa justa, que li permeti premiar als ciutadans que reciclin bé i penalitzar als que no, per aconseguir encara uns resultats més bons. 

Així, les persones que reciclen correctament pagaran menys impostos a partir de l’any vinent, ja que les ordenances fiscals aprovades pel consistori per al 2024 preveuen una regulació de la taxa de residus municipals segons la qual les persones que facin un bon reciclatge veuran reduïda la seva factura en 10 euros, perquè la quota fixa passarà dels 135,93 euros anuals per llar que es paguen actualment a 125,93. Els que no ho facin prou bé, però, tindran un recàrrec. 

Amb el sistema de contenidors intel·ligents cada llar té una targeta que li permet obrir els dos contenidors que estan tancats: el d’orgànica, al qual es pot accedir cada dia amb la targeta, i el de rebuig, que només s’obre un dia a la setmana, en el cas de Fonollosa el diumenge. Els contenidors de vidre, paper i envasos es mantenen oberts. 

Els hàbits delaten als infractors

Per accedir als contenidors amb control d’accés s’ha d’utilitzar la targeta intel·ligent i, per tant, queda registrat l’ús que en fa cada llar. L’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernández, explica que fins ara aquest sistema «ja ens ha permès detectar infractors o persones que no estan reciclant de la manera correcta i que, exemple, tiraven rebuig dins el contenidor d’orgànica». 

Aquests usuaris que no en fan un bon ús es poden detectar, segons l’alcalde, pels seus «hàbits». Segons Hernández, «qui infringeix ho fa repetidament i com que tenim els llistats amb les hores de tothom qui ha obert el contenidor, pots anar acotant fins a arribar a l’usuari que té aquesta actitud». Això els ha permès, assegura, «poder anar a veure el veí o veïna en qüestió i fer-li saber que s’ha detectat un ús incorrecte dels contenidors i demanar-li una correcció dels seus hàbits de reciclatge i, en molts casos, s’ha aconseguit corregir. Per tant, «el sistema és efectiu i funciona». Aquesta és una tasca que fan els educadors ambientals del servei, que gestiona el Consorci del Bages per a la gestió de residus. 

La taxa s’abaixa 10 euros

A partir de l’any vinent, aquest control de qui recicla bé i qui no permetrà a l’Ajuntament de Fonollosa, a més, establir què paguen els ciutadans. Per fer-ho, s’han establert uns barems basant-se «en les dades agregades de l’experiència d’aquest any i mig» i s’han definit tres estadis diferents. El primer inclou aquelles persones que tinguin 30 o més dies d’obertura del contenidor d’orgànica a l’any i 6 o més dies del de resta, que no pagaran cap quota addicional i només aportaran la part fixa, és a dir, 125,93 euros anuals. «Entenem que qui compleix això està fent un bon reciclatge i el premiem, li rebaixem 10 euros de la taxa que estava pagant fins ara», subratlla l’alcalde.

En un segon estadi, hi hauria «aquells que participen en el sistema, però no ho fan prou bé», que tindran un recàrrec de 30 euros l’any, que se sumarà a la quota fixa. Amb això, diu Hernàndez, «volem incentivar-los a què reciclin bé i entrin al primer bloc». Aquí hi entren les persones que obren el contenidor d’orgànica entre 5 i 29 dies i entre 1 i 5 dies el de la resta. 

Finalment, les persones que no participen del sistema de recollida de residus, és a dir, que tenen una obertura de 4 o menys en l’orgànica i cap en el de la resta, tindran un recàrrec de 50 euros l’any. Aquí també s’hi inclouen tots els usuaris del municipi que ni tan sols han recollit la targeta. 

L’auto compostatge, l’excepció

A tot això, hi ha una excepció que són aquelles persones que fan auto compostatge a casa seva, una pràctica que va ser promoguda per l’ajuntament quan no hi havia recollida d’orgànica al municipi i a la qual es van apuntar algunes llars. «Qui faci auto compostatge i ho hagi declarat en el moment de donar d’alta el servei i, a més, passi una inspecció anual que farem per assegurar que en tenen, acceptarem que no hi hagi obertura del contenidor d’orgànica», apunta Hernàndez. Amb tot, l’ús de la deixalleria (fixa o mòbil), que fins ara es bonificava, passa a ser obligatòria, ja que forma part de tot el nou sistema de recollida.

Quan es cobrarà el recàrrec?

En definitiva, amb la nova regulació de la taxa de residus municipals, tots els veïns de Fonollosa pagaran a final de l’any vinent una quota fixa de 125,93 euros, 10 menys que fins ara. Un cop fet el buidatge de les dades anuals d’obertura dels contenidors, durant el primer trimestre del 2025, es cobraran les penalitzacions de 30 i 50 euros a les llars que no hagin complert els barems establerts. Segons l’alcalde, «l’operativa serà molt fàcil, eficient i efectiva».

D’aquesta manera, Fonollosa ja s’avança al pagament d’una taxa justa per als residus, una experiència que també aplicarà el municipi Sallent, que preveu a les noves ordenances una quota de residus variable per penalitzar qui no recicli.

Subscriu-te per seguir llegint